Societat

L'altra riuada del Vallès

Fa ja molts anys de les tràgiques riuades de 1962 que varen afectar el Vallès Occidental. Ara n'hi ha hagut una altra, i diferent i més agraïda. Milions de persones esperen l'arribada de final d'any i de principis del següent per la celebració dels sortejos de la loteria de La Grossa i de El Nen. Les inversions són multitudinàries i només hi ha uns pocs afortunats que toquen el cel amb el número premiat. Aquesta vegada, la majoria han estat catalans. I, més concretament, gent de Terrassa, Sant Quirze i Sabadell. Al Vallès Occidental ha tocat La Grossa i El Nen.

I cal afegir que en un dels darrers sortejos de La Primitiva de 2008 una de les butlletes premiades va estar també validada a Terrassa. I a la mateixa ciutat egarenca va caure un pessic del cinquè premi de La Grossa. Curiosament, la sort, a Terrassa, se n'ha anat cap a administracions situades a dos centres comercials, Carrefour i Eroski, ubicades a pocs centenars de metres una de l'altra i a la mateixa avinguda del Vallès, per on passa ara la canalitzada riera de Les Arenes. Els dos centres comercials es pot dir que se situen al que era l'antic llit de la via fluvial que el 1962 va causar tantes desgràcies materials i humanes.

La major part del pastís de la Grossa de Nadal va correspondre a 384 milions distribuïts per l'administració número 35 de Barcelona, a la Rambla, i als 128 milions que va repartir una oficina de loteria de Sant Quirze del Vallès. Entre totes dues van vendre el 96% dels dècims corresponents al primer premi del sorteig extraordinari de Nadal, el 32.365.

A Barcelona, el fet que el primer premi el vengués, bàsicament , una administració de la Rambla va fer que els diners quedessin molt repartits, ja que és un lloc on paren molts turistes, passavolants i on acudeixen barcelonins atrets per la centralitat de l'indret.

Cisco Pujol és el propietari de l'administració de loteria número 1 de Sant Quirze del Vallès on es van repartir 60 sèries del 32.365. Més d'una trententa, al bar Sócrates del barri de Can Rull de Sabadell, i la resta, venudes per finestreta. L'administració del carrer de Barcelona de la ciutat vallesana és coneguda com El Mussol. El que no se sabia en un principi és que també hi havia egarencs que tenien un número de La Grossa. Tanmateix, van optar per restar en l'anonimat.

Un centenar de persones van aplegar-se davant de l'administració poc després de les 12 del migdia, cosa que va obligar la policia local a tallar el trànsit. Però de dècims guanyadors se'n van veure pocs. Segons va explicar Josep Pujol, pare de Cisco, alguns dels premiats van acostar-se discretament a la finestreta, i d'altres van saludar des de lluny amb un somriure que ja ho deia tot. El mateix corroboraven alguns treballadors d'entitats bancàries properes a l'administració del carrer Barcelona, que van anar a treure-hi el nas així que van saber la notícia per repartir targetes de visita.

La discreció que es va viure a l'administració de Sant Quirze va tenir poc a veure amb l'eufòria desbordada que durant tot el dia va regnar al bar Sócrates del barri de Can Rull de Sabadell, on es va decretar barra lliure. "S'ha fet ric tot Can Rull", exclamava el Francisco Herrera Martos, un dels propietaris de l'empresa familiar del mateix nom que va repartir un bon nombre de dècims.

Al bar els premiats es van multiplicar perquè es van distribuir moltes participacions, i es va omplir de centenars de treballadors i veïns amb ganes de celebrar-ho, els hagués tocat o no. De fet, inicialment el Sócrates es va quedar les 60 sèries del 32.365 però en va retornar prop d'una trentena, que van ser les que es van vendre per finestreta a la 1 de Sant Quirze.

"Toma crisis" va ser la frase més sentida al bar sabadellenc. Eva Montes, filla de l'expropietari, va ser una de les afortunades, i també va endur-se'n un bon pessic el propietari, José Granados, que no va parar d'obrir ampolles de cava durant tot el dia. Una veïna afortunada que no va voler facilitar la seva identitat explicava, amb els ulls plens de llàgrimes, que no s'ho podia creure.

Un pessic del cinquè premi
A les 09:36 hores, dels vuit cinquens que hi ha havia en el sorteig de Nadal, en sortia el segon: el 36.199 molt repartit entre administracions de Barcelona, Terrassa, Cubelles, Lleida, Móra d'Ebre, Palma de Mallorca, Castelló i Granada. L'administració número 13 de Terrassa, situada al centre Comercial Carrefour, va vendre deu dècims d'aquest número, adquirits a través de la finestreta.

La primitiva, també
Una de les dues butlletes guanyadores del sorteig de la Loteria Primitiva del dissabte 27 de desembre va estar validada a Terrassa. Les dues butlletes van fet sis encerts, el màxim, i per tant foren encertants de Primera Categoria.

L'afortunat o afortunada, que va presentar la seva combinació en un establiment de l'Avinguda de Barcelona, rebrà un premi de 1.323.815 euros, segons el Patronat d'Apostes de Loteries i Apostes de l'Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.