Societat

Només el 33% de les bicicletes del Bicing tenen un estat òptim

El RACC recomana millorar-ne el manteniment i conscienciar l'usuari. Multes des de 750 euros per un ús indegut de la bicicleta. Unes 400 bicis desapareixen cada any

Només tres de cada deu bicicletes del servei de Bicing no presenten cap problema i estan en òptimes condicions per ser utilitzades. De la resta, el 55% tenen alguna anomalia lleu que no n'impossibilita l'ús però que vulnera l'ordenança municipal de circulació -com ara dèficits en l'enllumenat, falta de timbre o d'elements reflectants- mentre que només el 12% són inutilitzables. Aquesta és la conclusió de l'auditoria sobre l'estat del Bicing encarregada per l'Ajuntament al RACC.

L'estudi, que es va fer a finals del febrer passat a partir d'una mostra de 2.270 bicicletes, atribueix l'estat dels vehicles a la utilització intensiva per part dels usuaris i, en un grau molt més petit, als actes incívics. Tot i això, el RACC recomana al consistori millorar les tasques de manteniment de les bicicletes i iniciar campanyes de conscienciació als abonats perquè en facin un bon ús.

Els defectes més greus detectats són que les bicicletes frenen massa o gens, rodes desalineades o punxades, canvis espatllats, seients pivotats i cadenes trencades. Els desperfectes més lleus tenen a veure amb els llums i la falta de timbres, parafang i pedals. Es dóna el cas que de les bicicletes examinades, un 40% presenten més d'un problema, cosa que, segons el RACC, "agreuja la imatge que els usuaris tenen de l'estat de les bicicletes".

Tot i que aquestes conclusions avalen les queixes dels usuaris, el regidor delegat de mobilitat, Francesc Narváez, va augmentar ahir fins al 88% el percentatge de bicicletes en bon estat i va relativitzar les conseqüències que pot tenir per a l'usuari la falta de llums o de timbre. "No és igual una bici de carretera que de ciutat i Barcelona és una ciutat il·luminada", va opinar.

Una de les preocupacions és l'ús incívic de la bicicleta. Cada any, unes 240 bicicletes són objecte d'actes vandàlics i 400 són robades. Algunes s'han trobat a Lleida o Santander, d'altres en balcons de particulars i al fons del mar.

Per intentar acabar amb aquests comportaments, a partir de dilluns que ve la Guàrdia Urbana aplicarà amb rigor l'ordenança de civisme als ciclistes i les multes per tractar malament una bicicleta aniran des dels 750 euros fins als 3.000 en cas de danys a tercers. També es retirarà l'abonament.

Pel que fa a la renovació de la contracta amb Clear Channel, molt criticada per l'oposició per la gestió del servei, Narváez va confirmar que "no hi ha raons" per rescatar-la i que s'estan ultimant les condicions de la nova contracta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.