Societat

La crisi també condicionarà l'aplicació del pla contra el canvi climàtic dels 27

MÓN

La rebaixa dels compromisos contra el canvi climàtic que la crisi pot provocar en alguns governs de la UE es podria començar a concretar aquest dilluns a la reunió dels ministres de Medi Ambient dels 27 a Luxemburg. La pressió de Polònia, Itàlia i Alemanya, entre altres socis, a la cimera de líders europeus de la setmana passada a Brussel·les, va obligar el president de torn de la UE, el francès Nicolas Sarkozy, a comprometre's a buscar "solucions apropiades" i a posar atenció a la "situació específica" dels Estats i sectors econòmics que més pateixen la crisi i que podrien incomplir els objectius si no se'n flexibilitza el compliment.

Els 27 debatran la revisió del sistema europeu de comerç d'emissions: les indústries de la UE estaran obligades, teòricament, a haver retallat l'any 2020 un 21% de les emissions de gasos contaminants respecte al nivell del 2005 i hauran de comprar permisos, mitjançant un sistema de subhasta, per seguir emetent C02. Però ara els sectors més contaminants –com les siderúrgiques, les papereres i part de les químiques– podrien quedar al marge d'aquest règim de subhastes. Així, la UE vol evitar la deslocalització de fàbriques a tercers Estats que tinguin una legislació ambiental més permissiva.

Els caps d'Estat i de govern de la UE van ratificar la setmana passada l'objectiu de tancar un acord abans que acabi el 2008 per concretar les mesures necessàries per reduir les emissions de diòxid de carboni en un 20% el 2020, consumir un 20% menys i utilitzar un 20% d'energies renovables i un 10% de biocombustible en el transport. Ara els ministres dels 27 s'han de repartir internament les mesures que s'han d'aprendre, que al desembre hauran de ser ratificades per unanimitat pels presidents i primers ministres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.