Societat

Comencen les obres a la Gardunya

Urbanisme

Després d’anys d’espera, per fi comencen les obres per transformar la plaça de la Gardunya, la del pàrquing que hi ha darrere el mercat de la Boqueria. En aquesta primera fase d’execució del projecte, els treballs consistiran a desviar les xarxes de serveis –aigua, gas, electricitat i clavegueram– de l’àmbit d’influència de la plaça, unes obres que està previst que durin quatre mesos. Desviar els serveis és un requisit previ perquè és pugui complir un dels objectius principals de tot el procés, que és que la Boqueria pugui continuar funcionant durant els tres anys i escaig d’obres.

Del total de sis actuacions que conformen les obres de desviament de serveis, quatre es fan a la mateixa plaça de la Gardunya i voltants i dues a l’interior del mercat, que es faran en hores que estigui tancat al públic.

Fins al 2012
La nova plaça de la Gardunya, que segons les últimes previsions municipals podria estar acabada el 2012, canviarà totalment la fesomia d’un espai que des de fa dècades està condicionat per un aparcament exterior i per ser la zona d’accés dels serveis de la Boqueria. Aquest és un dels últims espais del barri del Raval que queden per remodelar, un lloc brut i ple de cotxes que quedarà convertit en un espai net i verd, amb nous edificis al voltant i més integrat al barri del Raval.

El projecte, dissenyat per l’arquitecta Carme Pinós, preveu soterrar l’aparcament, que tindrà tres plantes, i els serveis del mercat, que se situaran al primer soterrani. L’aparcament continuarà donant servei parcialment als clients del mercat i dels teatres pròxims, com ara el Liceu i el Romea.

Sobre l’aparcament s’hi urbanitzarà la nova plaça, que estarà envoltada d’habitatges i de la nova Escola Massana. S’enderrocaran 12 edificis vells de la part nord i se substituiran per pisos, majoritàriament socials. A la part baixa de la plaça s’hi aixecarà el nou edifici de l’escola d’arts municipal Massana, que actualment està ubicada a l’antic Hospital de la Santa Creu.

La Massana, més gran
Amb el trasllat, l’escola doblarà el seu espai. L’edifici, de 22 metres d’alçada, tindrà l’entrada principal per la plaça del Canonge, coincidint amb el pati de la Biblioteca de Catalunya, i formarà un eix per a vianants, des de la Rambla als jardins de la Santa Creu, travessant mercat i plaça. La Massana disposarà d’una sala d’exposicions i un auditori amb lluernes sobre la plaça. Una última actuació que també formarà part de la reforma serà la “dignificació” de la façana del mercat.

Fa més de deu anys que s’arrossega el pla de la Gardunya. Les obres s’allargaran tant perquè es realitzaran dividint la plaça a terços, per evitar desproveir l’abastament del mercat de la Boqueria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.