Societat

El 18,8% dels barcelonins no aniria a votar si es fessin ara les eleccions municipals

El PSC i CiU, empatats en intenció de vot per a l'alcaldia, segons l'últim barómetre de l'Ajuntament

El 18,8% dels ciutadans de Barcelona no aniria a votar si ara se celebressin eleccions municipals. Aquesta dada és la més alta que s'ha tingut mai des que es fa el baròmetre semestral, i ha crescut vuit punts en relació a les dades del 2008. Una altra dada indicativa de la desafecció és el percentatge de ciutadans que votaria en blanc, que se situa en un 5,8%. El portaveu municipal, Jordi William Carnes, atribueix aquestes dades a la crisi econòmica.

Carnes considera que un dels elements que expliquen aquesta desafecció ve donat primer per la situació econòmica, perquè "la gent no veu la situació clara i per tant hi ha un cert desencís dels ciutadans pel que fa a la cosa pública". També ho explica "per les relacions entre Catalunya i Espanya, la gent creu que Catalunya està menystinguda". Tot això, diu que "crea un clima i una percepció de desencís de l'acció pública i explica l'increment de la gent que diu que no aniria a votar o aniria a votar en blanc". Conclou que "són dades que reflecteixen de forma nítida aquest malestar".

El portaveu municipal considera que l'Ajuntament de Barcelona hi té la seva "quota de responsabilitat" i que el millor que pot fer per afrontar aquesta situació és continuar treballant "per mitigar al màxim l'impacte de la crisi" sobre els ciutadans que viuen en situacions de dificultat i "treballar per sortir de la crisi econòmica".

CiU i PSC, empatats en intenció de vot
Una altra de les dades rellevants de l'últim baròmetre és que, pel que fa a la intenció de vot, el PSC i CiU només estan separats per una dècima. El PSC té un 17,1% i CiU un 17%. Ambdós partits es recuperen des del baròmetre del primer semestre, on el PSC tenia un 15,8% i CiU un 14,6%. ERC, en canvi, passa del 6,6% del juny al 4%, el PP passa de l'1,8% al 2,4% i ICV-EUiA del 4,9% al 4,8%. Els que manifesten que encara no saben què votaran són un 18,4%, en unes xifres similars que en edicions anteriors de l'enquesta.

En la puntuació dels líders polítics, l'alcalde, Jordi Hereu, aprova amb un 5. Xavier Trias treu un 5,3; Alberto Fernández Díaz un 3,5; Ricard Gomà un 4,3, i Jordi Portabella un 5. Carnes treu importància a la igualtat entre CiU i el PSC pel que fa a la intenció de vot i la valoració dels líders polítics perquè no és cap sorpresa, i també ho justifica per la crisi econòmica.

La inseguretat és el problema més greu de la ciutat, per primera vegada
Preguntats per el problema més greu de la ciutat, el 19,6% dels ciutadans consideren que és la inseguretat, davant del 14,8% dels que apuntaven aquesta qüestió com a principal al juny d'aquest any. En aquella ocasió el principal problema era l'atur, amb un 18 %, que en aquest baròmetre passa a un 17,6%. Els barcelonins mai havien situat fins ara la inseguretat com el principal problema.

La il·luminació d'aquest Nadal agrada
Aquesta enquesta també ha preguntat per les llums de Nadal. La nova il·luminació dels carrers, amb sensació de més llum, és l'aspecte que més destaquen els ciutadans, amb una nota mitjana del 6,6. També s'aprova la iniciativa que part de l'enllumenat es dediqui als oficis i al menjar de Nadal (6), el guarniment dels carrers amb galets gegants (5,6) i la projecció d'un calendari d'advent a la façana de l'Ajuntament (5,6). La cavalcada de Reis rep un 8,7, i el 60% dels ciutadans diu que és "excel·lent" que se celebri cada any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.