Societat

Un equip de científics britànics descobreix la mutació cel·lular causant de la leucèmica infantil

La troballa ha estat possible gràcies al seguiment de dos bessones, una de les quals afectada per malaltia. L'estudi s'ha publicat a la revista científica Sience i s'ha qualificat per part de la comunitat científica com a un "gran pas" que permetrà que es desenvolupin tractaments específics i menys agressius.

La investigació, realitzada per la Universitat de Oxford, l'hospital infantil Great Ormond Street de Londres i l'associació d'investigació mèdica Cancer Research, explica que el desenvolupament del càncer en les cèl·lules sanguínies en la infantesa requereix que "un petit però crucial grup de cèl·lules" pateixi dos mutacions.

La primera es produeix quan en el primer període de gestació quan algunes cèl·lules de la medul·la òssia es converteixen en preleucèmiques, però és necessari que es produeixi una segona mutació en els primers mesos de vida. En aquesta segona modificació genètica, probablement causada per una infecció comuna, com per exemple un refredat, canviaria l'estat de les cèl·lules preleucèmiques i, d'aquí, un grup molt reduït pateix la segona mutació.

Els investigadors han descobert que aquestes cèl·lules resisteixen la quimioteràpia, fet pel qual el risc de recaiguda és alt. L'estudi indica també que un 1% dels nens tenen cèl·lules preleucèmiques, però d'aquests un nombre només un nombre molt reduït desenvolupa la leucèmia.

La investigació ha estat rebuda amb entusiasme per la comunitat científica del Regne Unit. Aquest descobriment, a més, obre el camí a la investigació de tractament menys agressius, més curts i i amb menys efectes secundaris, ja que s'intentarà atacar únicament les cèl·lules que han desenvolupat malaltia.

Vaskar Saha, professor de Pediatria i Oncologia de Cancer Research, apuntava que l'estudi "augmenta l'esperança de poder identificar el risc de decaiguda en els nens tractats amb quimioteràpia".

La leucèmia apareix quan la medul·la òssea comença a produir glòbuls blancs d'una manera desproporcionada i, juntament amb el càncer limfàtic, és el tipus de tumor que més afecta els nens.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.