Societat

ERC deixa clar a Hereu que no es pot fer enrere

Barcelona

La negativa de l’alcalde, Jordi Hereu, de sotmetre la reforma de l’avinguda Diagonal a una consulta ciutadana –tal com reclama ERC– després d’haver-se compromès a fer-ho davant el plenari no només continua aixecant polseguera. Si la situació no es redreça, també podria complicar encara més la fràgil estabilitat del seu govern en minoria.

Esquerra Republicana –el soci preferent i necessari si Hereu vol aprovar els pressupostos i el pla d’actuació municipal– ja ha deixat molt clar que no pensa renunciar a la seva demanda perquè està regulada a la Carta Municipal i al reglament. “No renunciarem a la consulta ciutadana. Estem disposats a parlar com es pot fer, però no renunciem a fer-la”, va declarar ahir el president del grup municipal d’ERC, Jordi Portabella.

El dirigent republicà va mostrar-se molt sorprès de la rectificació d’Hereu i va rebutjar l’argument que la consulta es converteixi en una mena de plebiscit sobre la gestió del bipartit. “No entenem tantes reticències a un procés d’aprofundiment democràtic, perquè això afecta el model de ciutat. L’article 28.8 del reglament diu que només es pot fer una consulta a l’any d’aquestes característiques”, va remarcar.

De moment, Portabella està a l’espera de les explicacions d’Hereu. “Deu haver passat alguna cosa entremig perquè l’alcalde s’hagi fet enrere. No pot ser que es desdigui d’una cosa i després ens demani que el recolzem”, va opinar després de recordar que hi ha ciutats europees, com Amsterdam i Edimburg, on es fan consultes ciutadanes des de fa temps.

El canvi de parer de l’alcalde també va agafar de sorpresa CiU i PP, que recolzen la proposta d’ERC. El president del grup municipal de CiU, Xavier Trias, va reclamar a Jordi Hereu “més rigor” i li va exigir que “deixi de menysprear les decisions del ple i assumeixi els seus compromisos”. A parer de Trias, un projecte urbanístic com el de la Diagonal necessita consens polític i ciutadà. El mateix pensa el president del grup municipal popular. Alberto Fernández va considerar que animar el ciutadà a participar en un projecte “no hauria d’atemorir el govern municipal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.