la crònica

Els anys seixanta a L'Arc

Sota les carasses catedralícies que llueix L'Arc –l'únic bar gironí que té una catedral al pati– en Daniel Bonaventura ha muntat una petita exposició de fotografies de l'amic Jordi Soler, fotògraf del diari El Punt i gran dibuixant. Són imatges d'una Girona rància i tancada dels primers anys seixanta que l'òptica de l'aleshores novell fotògraf va anar captant sense més finalitat que jugar amb la realitat i fer-la evident als ulls lleganyosos dels gironins aclaparats per les dures circumstàncies de l'època. Sé, perquè en Jordi ho ha explicat moltes vegades, que la major part dels negatius que van impressionar en aquells anys es van perdre en una maleta que l'havia d'acompanyar en un viatge a Madrid. Potser algun dia apareixeran. De moment, ens hem de conformar amb les engrunes que va guardar, entre les seves, en Lluís de L'Arc.

Va ser una febrada, això de la fotografia. En Lluís, en Jordi Soler i en Sebastià Martí competien en trobar els temes i els enfocaments més originals. Fins i tot van arribar a formar un grup, Els Gralls, que va tenir una certa volada. Ara mateix recordo que la primera portada de Presència va ser una imatge del grup, de remarcable interès. Els Gralls es van anar diluint amb el temps, però els tres amics continuaren l'afició individualment. Encara podeu veure qualsevol dia en Jordi Soler, carregat amb les seves màquines, pels carrers de Girona, provant de ficar retalls de vida ciutadana en el marc d'una fotografia.

Fa pocs dies em preguntava des d'aquest paper si hi havia testimonis de les cases del riu abans de la restauració que l'Ajuntament va fer-hi. Doncs bé, entre les fotos exposades n'hi ha un parell que serveixen perfectament. No és pas que en Jordi es proposés documentar l'estat de les façanes fluvials de Girona, però quan immortalitza uns pescadors arran d'aigua ens serva per sempre el mosaic de finestres i balcons, de persianes i de parets encrostonades que la ciutat ensenyava impúdicament a tots els visitants durant tants anys. En Daniel Bonaventura es proposa convertir aquelles parets de L'Arc en una galeria permanent. El vaig trobar al claustre de l'antic convent de Sant Josep, on hi ha l'arxiu municipal, durant la recepció-esmorzar que el delegat de la Generalitat a Girona va oferir als escriptors de la demarcació. Em va avançar que estava preparant una mostra de les fotografies del grup Els Gralls que havia pogut recuperar, que també hi posaria dibuixos d'en Jordi Soler... Cal que els testimonis que el bar i el seu pare van aplegar serveixin perquè la ciutat no oblidi la seva petita història.

Llàstima que el pare Lluís no estigui en condicions, de moment, de posar-hi la salsa dels seus comentaris i el farcit de les mil anècdotes que recordava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
successos

Un treballador mor en un accident amb un carretó elevador

Mollet del Vallès
medi ambient

Els EUA emeten una alerta d’huracà per a Puerto Rico i les Illes Verges

barcelona
societat

Limitació horària als establiments d’alimentació per reduir l’incivisme

Vilafranca del Penedès
GIRONA

Diversos arbres caiguts a la ciutat a causa del mal temps

GIRONA
societat

L’alcalde de Mataró demana a Illa ajuda per transformar la ciutat

Mataró
LLORET DE MAR

El tram del passeig de Fenals malmès per la garbinada, a punt per reobrir

LLORET DE MAR
Meteorologia

Una tempesta acompanyada de pedra escombra diversos municipis del Segrià

Lleida

Més de 2.300 places per fer exercici físic durant el proper curs

girona
societat

15a edició del Water Park Day a Illa Fantasia

Vilassar de Dalt