Sant Cugat del Vallès
Sostres que guareixen
Sant Cugat obre un pis d'acollida per a nens malalts, de 7 a 12 anys, dels camps de refugiats d'Algèria
SCAPS i el Front Polisario, agraïts pel suport de l'Ajuntament
El Tijani, el Mahfut, la Mai i l'Alia són els inquilins del primer pis d'acollida de nens malalts sahrauís que l'entitat Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS) i el Front Polisario han posat en marxa al municipi gràcies al suport del consistori. Ubicat a Volpalleres, un dels nous barris de Sant Cugat, i integrat a l'edifici de la primera promoció d'habitatge públic que l'Ajuntament va impulsar al barri, els quatre infants estaven ahir nerviosos i contents d'ensenyar casa seva a autoritats, tècnics municipals i periodistes. Ells són els quatre primers veïns d'un pis pensat per acollir infants de 7 a 12 anys.
Tot va començar amb una carta d'Oualad Moussa, delegat del Front Polisario a Catalunya, en què demanava la col·laboració municipal per fer realitat, juntament amb SCAPS, el pis d'acollida per als nens sahrauís malalts. SCAPS ja fa tretze estius que organitza el programa Vacances en pau, però feia temps que els seus integrants volien fer un pas més enllà. L'objectiu era ajudar els nens del Sàhara Occidental que tenen malalties difícils de tractar als camps de refugiats d'Algèria com a conseqüència de les greus mancances que presenten els hospitals de la zona. I ahir aquest pas es va fer ben visible. S'amplia així la xarxa catalana d'aquests sostres que guareixen i que tenen entre els seus pioners experiències d'èxit a Granollers, Sabadell i Montornès del Vallès acollint sahrauís adults, adolescents i, fins i tot, nadons.
I ahir Oualad Moussa es mostrava satisfet i agraït per la feina feta. “Un milió de gràcies”, va dir, recordant que projectes com aquest “representen el valor més alt de la solidaritat perquè inverteixen en les generacions futures del poble sahrauí”. I és que, segons el representant del Front Polisario, “aquests infants representen un sector molt vulnerable de la societat perquè la seva salut està en situació de risc”. La presidenta de SCAPS, Neus Bosch, reconeixia la felicitat que tenia per “haver assolit una altra de les fites” que s'havien proposat, ja que això permet portar els nens sahrauís “molt a prop de la Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu, els millors hospitals d'Europa i potser del món”.
L'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, refermava el compromís de la ciutat amb aquest i altres projectes impulsats per SCAPS amb una subvenció de gairebé 100.000 euros a repartir entre aquest any i el 2011. I recordava que Sant Cugat està compromès amb el Sàhara Occidental tant en la vessant política –defensant el dret a l'autodeterminació “d'un poble oblidat per les grans potències”– com en la vessant humanitària. En aquesta línia, el consistori assumeix el cost de l'estada a la ciutat de nou nens durant els mesos d'estiu; garanteix un àpat diari per als infants de l'escola bressol Tarbia; i el finançament del pis d'acollida.
Tothom vol una ràpida integració del Tijani, el Mahfut, la Mai i l'Alia a Sant Cugat, i per això dilluns mateix ja seran escolaritzats en una escola de la ciutat. Fins i tot abans de signar-se el conveni, l'alcalde explicava a peu de carrer al representant del Front Polisario com es pot arribar a la nova estació dels FGC de Volpalleres i a quins establiments es poden comprar els queviures.