Societat

INFRAESTRUCTURES

Un viatge de curta volada

El vol Lleida-Barcelona, un dels més curts, cobrirà una distància de 150 quilòmetres

La iniciativa sortirà més econòmica i ràpida que viatjar amb tren o per carretera

L'ocupació marcarà la seva utilitat

Ningú s'esperava que en la presentació de la campanya d'hivern de l'aeroport de Lleida-Alguaire la Generalitat anunciés un vol a Barcelona. La trampa o gràcia de la iniciativa no és competir amb el cotxe o l'alta velocitat ferroviària, sinó enllaçar Lleida amb fins a 28 destins estatals i internacionals de Vueling, catorze dels quals amb més facilitats de connexió pels horaris, i sense traginar les maletes amunt i avall, o bé anar a l'aeroport del Prat i allà agafar qualsevol altre vol. És a dir, que obre el ventall de possibilitats de viatges des d'Alguaire.

Serà un dels trajectes aeris més curts de l'Estat, amb una estimació d'entre 40 i 45 minuts, segons Vueling, equiparable als 55 de Lleida-Palma de Mallorca o un trajecte aeri entre Madrid i València o Madrid i Saragossa, per exemple. O una mica més llarg que els vols interns que connecten illes de les Balears o de les Canàries.

El preu, fix de 19 euros per trajecte, és molt competitiu. Més barat que l'alta velocitat i similar al viatge Lleida-Barcelona amb cotxe (depèn de si es va per autopista o no) o autocar. Però és que l'Airbus que farà aquest trajecte fins ara ja el feia igualment, però buit; després de descarregar passatgers procedents de Mallorca. Per tant, seria una optimització de recursos que fins i tot pot resultar rendible a la companyia si obté una ocupació mitjana per sobre del 50%. Seran dos vols Lleida-Barcelona. Un el divendres des d'Alguaire a les 14.35 i la tornada el diumenge a les 22.15 des del Prat.

Lleida se situa a uns 150 quilòmetres (uns 170 fins al Prat) i aquest trajecte es fa ara amb trens AVE en una hora i 46 euros de cost, amb Avant en una hora i 10 minuts i 22,70 euros, en Alvia a 36,30 euros en una hora i 5 minuts. Enrere queda l'opció dels regionals (via Manresa) que només costen 10,70 euros, però necessiten poc més de 3 hores de viatge i molta paciència. En cotxe, aquest trajecte es pot fer en menys de dues hores i amb un cost d'entre 15 i 30,5 euros, en funció dels peatges. En autocar, de Lleida a l'aeroport del Prat costa quasi 20 euros i més de dues hores i mitja.

Incògnita per resoldre

Ara bé, la gran incògnita d'aquesta iniciativa serà descobrir-ne la utilització. Si tenen èxit les connexions internacionals i si no són massa pesades les esperes al Prat mentre es fa l'escala tècnica. En alguns destins, com Amsterdam, Venècia o Brussel·les caldrà fer temps durant unes tres hores al Prat i de tornada, en alguns casos, com Roma, s'haurà d'esperar fins a 8 hores per tornar a Alguaire.

Aquestes connexions internacionals des de Lleida amb escala a Barcelona també tenen un cost superior als viatges directes que es poden fer actualment des d'Alguaire. És una prova pilot pactada entre Aeroports i Vueling d'octubre a març i ja es veurà si té èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.