La contra
La gent del Montnegre
L'Ajuntament de Sant Iscle de Vallalta edita un DVD protagonitzat per alguns dels seus veïns, que reflexionen sobre l'evolució del poble els últims anys i el seu futur
En Tomàs Rocosa i la seva dona recorden la vida de pagès en un Sant Iscle de Vallalta que no té res a veure amb l'actual. Les quatre cases que formaven el nucli urbà estaven aleshores envoltades de vinyes. Com diu ell mateix “treballaven de sol a sol i no es pensava en res més”. En alguna ocasió especial sortien del poble i baixaven a peu fins a Arenys de Mar. La vida rural es va anar complicant quan a pagès les coses no van rutllar. Llavors en Tomàs va ser un més dels que van marxar a treballar a les mines de carbó del Montnegre.
Aquesta és part de la història del municipi que es recull en el DVD que s'ha fet sobre el poble. Al peu del Montnegre presenta fins a vuit personatges del poble que expliquen la seva arribada i com s'han integrat en un municipi que en els darrers dotze anys ha arribat quasi a triplicar la seva població. La iniciativa, tal com explica el regidor de Ciutadania i Participació, Josep Puighermanal, va sorgir amb la intenció de fomentar la cohesió social i estrènyer els lligams amb els qui fa poc que han arribat.
La transformació social en aquest poble amagat a la falda del Montnegre es va iniciar fa anys quan molts estiuejants que vivien a la gran ciutat van decidir instal·lar-se definitivament al poble. “Tenien una visió molt tancada”, explica una de les protagonistes, que fa trenta anys va decidir deixar Barcelona. Ara està satisfeta del munt d'activitats i les amistats que ha fet des del casal d'avis del poble. D'altres han arribat fa molt poc. És la darrera immigració que se sent ben acollida en aquest racó de món. Alguns, com un jove que fa uns anys va arribar de Gàmbia, estan batallant per aconseguir un centre cultural que es puguin fer seu les colles. Com molts dels veïns, aquest noi reclama que la gent s'impliqui més per tirar endavant el poble. Els que acaben d'arribar, com l'actriu Rosa Gàmiz, que molts recorden fent de Berta a Ventdelplà, es consideren privilegiats per l'entorn que els envolta. Al mateix temps, però, apunten punts febles que troben, com ara la manca de transport públic que els obliga a agafar el cotxe per tot. Aquestes reflexions en veu alta d'una representació dels veïns tindrà una continuïtat, segons explica el regidor, ja que abans no acabi l'any es vol aprovar el pla estratègic, que ha de marcar les línies a seguir tant pel que fa a cohesió social com al model econòmic que es vol seguir. En el reportatge ja s'apunten algunes de les alternatives a la pagesia, com serien les activitats relacionades amb la natura o els serveis i l'oferta de cases rurals. Per això, Josep Puighermanal, creu que és important tirar endavant el catàleg de les masies. El DVD que ha editat l'empresa Creat i que té el suport del Consell Comarcal mostra una galeria de fotos antigues del poble que han cedit els veïns.