De fira, pel Vendrell
La vila natal de Pau Casals celebra una de les fires amb més tradició al país
La d'enguany serà la 181a edició de la fira de Santa Teresa. Aquesta és una d'aquelles mostres que atreuen visitants de tota la comarca i de comarques veïnes. Els seus orígens es remunten a les exposicions de bestiar i estris del camp que se celebraven a la tardor, quan al defora baixava la feina, els pagesos havien venut les collites i, amb diners a la butxaca, s'havien de preparar per a l'hivern.
Ara és una fira multisectorial, que es complementa amb esdeveniments com les Jornades Gastronòmiques o la Mostra Internacional de Cervesa, de caràcter biennal; i amb una bona dosi de cultura popular, que inclou la diada de Santa Teresa, una de les cites clàssiques del calendari casteller.
La fira s'escampa pels carrers del centre: la plaça Nova, la Rambla, la plaça de les Garrofes, el carrer dels Cafès... i convida a passejar-hi, vora l'ombra de l'àngel Tobies. De nens, Pau Casals o Àngel Guimerà es devien haver aturat moltíssimes vegades a veure com la figura, que corona el campanar de l'església de Sant Salvador, girava assenyalant la direcció del vent. L'àngel és tot un símbol del Vendrell, i ens situa al cor de la ciutat, a la plaça Vella.
L'església parroquial es va bastir al segle XVIII. És d'estil barroc. L'any 1784 es va col·locar dalt el campanar l'original àngel –penell, que des de llavors gira indicant d'on bufa el vent. A l'interior del temple hi destaquen l'altar major, obra de l'arquitecte Josep M. Jujol i el monumental orgue barroc, una peça molt estimada pels vendrellencs. L'instrument el va construir Ludving Scherrer. Carles Casals va ser un dels organistes de l'església i el seu fill, Pau Casals, ja el tocava als nou anys. Ara l'orgue torna a ser al Vendrell, després d'un any de restauració: del 21 al 23 d'octubre se celebraran els actes d'inauguració d'aquesta restauració.
A tocar de l'església hi ha la Casa de la Vila, i una mica més enllà s'obre la plaça dels germans Ramon Vidales, que destaca pels murals que recorden els oficis i els temps en què van viure aquests personatges vendrellencs.
Tot passejant
De la plaça Vella es pot seguir pel carrer Major, fins al Portal del Pardo, seu de la Fundació Apel·les Fenosa. En aquest casal del segle XVI es pot visitar una bona representació de l'obra de l'escultor, amic de Picasso. Muralla amunt, s'arriba a la plaça Nova, on hi ha l'antic casal dels Palau Rabassó, seu del Museu Deu, que conté una important col·lecció d'art donada a la vila pel notari Antoni Deu Font. En aquesta plaça es recorda la figura de Pau Casals amb una escultura de Josep Viladomat.
Guimerà i Casals
Un dels carrers que aboquen a la plaça Nova és el de Santa Anna, per on havien corregut Àngel Guimerà i Pau Casals. El poeta havia viscut al casal de cal Ximet, avui convertit en Casa Museu Àngel Guimerà. Actualment, però, aquest espai, que també és la seu del Museu Arqueològic, està tancat per obres de rehabilitació.
On sí que es pot fer parada és a la casa nadiua de Pau Casals, que conserva l'ambient d'un habitatge de final del segle XIX d'una família molt humil. La visita permet copsar com va ser la infantesa del gran violoncel·lista i els seus inicis en el món musical. Però per conèixer millor el músic, és imprescindible visitar la Vil·la Casals-Museu Pau Casals.
El músic va escollir la platja de Sant Salvador, un dels nuclis del Vendrell, per construir-hi una casa d'estiueig, que amb el temps va ampliar amb una sala de música, el jardí i el mirador. Casals hi va viure fins al seu exili, l'any 1939, i ja no hi va tornar mai més. La vil·la, gestionada per la Fundació Pau Casals, és la seu del museu que conserva i difon la vida i l'obra del violoncel·lista a través d'objectes, obres d'art, documents... A l'estiu es pot assistir a concerts que se celebren als seus jardins.
D'altra banda, just davant de la vil·la s'hi va bastir l'Auditori Pau Casals, que programa el Festival Internacional de Música Pau Casals, cada estiu, i concerts tot l'any. L'Escola Municipal de Música també porta el nom del mestre, que desitjava que la cultura i la música fossin a l'abast de tothom. Cal dir que el museu ofereix la possibilitat de realitzar la Ruta Pau Casals, que es pot completar amb la visita a la tomba del mestre, al cementiri del Vendrell, o al monument dedicat a Pau Casals de J.M. Subirachs, al barri de Sant Salvador.
En tot cas, el lligam del Vendrell amb la música és molt fort i totes les ocasions són bones per programar música. Durant la fira, per exemple, es podrà assistir al concert Música de gralles que oferiran cinc formacions de grallers i al concert de Plou com Mai i Sweet Margaret, el divendres; la nit de dissabte s'amenitzarà amb batucada i el diumenge, el Cor d'Infants, la Coral Polifònica del Vendrell i l'Orquestra Simfònica Ars Antica oferirà la Novena Simfonia (IV moviment) de L. Beethoven i obres de Mozart, Strauss, Casals, Puccini i Verdi. A més, durant la fira tampoc faltarà la cultura popular, que tant estimava Pau Casals, amb l'actuació dels grups del Vendrell, sardanes i castells.