Societat

La Festa pel valencià, un clam pels drets lingüístics

Unes 10.000 persones assisteixen als actes organitzats per Escola Valenciana

Es reivindica “un lloc destacat per al valencià en la vida pública”

Milers de persones, unes 10.000 segons l'organització, han participat aquest dissabte dels actes de la Festa pel valencià que la federació d'associacions per la llengua, Escola Valenciana, ha organitzat amb motiu del seu 25è aniversari i coincidint amb la diada del País Valencià. La cita, amb un doble caràcter lúdic i reivindicatiu, ha comptat amb actuacions musicals, espectacles infantils i una fira d'entitats.

El president d'Escola Valenciana, Diego Gómez, ha destacat durant el seu parlament que amb aquesta festa “s'ha volgut oxigenar la nostra diada amb una festa cívica participativa, feta des de la base social i que demostra que la societat valenciana té moltes coses a dir”.

Durant el seu parlament, Gómez, ha reivindicat “un lloc destacat per al valencià en la vida pública”. Gómez ha dit que la seva entitat no tolerarà retalls en matèria de promoció lingüística i que lluitarà per aconseguir el requisit lingüístic en el funcionariat valencià i que “qualsevol família puga escollir escola en valencià per als seus fills”.

El president de la federació ha presentat la Festa pel Valencià com “una festa cívica participativa, feta des de la base social” i ha assegurat que amb actes com aquest es demostra que la societat valenciana “té moltes coses a dir”.

Al llarg de la jornada, la federació d'entitats per llengua, Escola Valenciana, ha celebrat aquest acte de cloenda de les trobades que anualment se celebren i que enguany han complit 25 anys. Aquestes festes, lúdiques i reivindicatives, apleguen cada primavera unes 200.000 persones a les comarques valencianes.

Aquest dissabte, milers de persones vingudes d'arreu del País Valencià han participat en un acte que manté el doble caràcter de celebració i demanda de canvis en les polítiques educatives del govern valencià.

Alumnes participatius

El punt central de la jornada d'aquest 9 d'octubre ha estat la participació dels alumnes dels centres d'ensenyament en valencià en la creació de l'escultura La clau que obri tots els panys, de l'artista valencià Manuel Boix.

L'alumnat de cada centre educatiu de totes les comarques valencianes ha dipositat en la base de vidre de l'escultura el seu Llibre de les claus. Cada llibre conté materials que en aquest moment està treballant l'alumnat de cada centre, uns materials en forma d'escrits, dibuixos o fotografies, on es treballa el valor de la nostra llengua, relacionat amb altres valors bàsics com són la sostenibilitat, la pau o la interculturalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’Ajuntament adverteix UberEats que no pot donar servei a la platja

LLORET DE MAR
INSTITUCIONS

La Paeria proposa 35 distincions honorífiques, entre elles a Àngel Ros

LLEIDA
seguretat

Més tanques al Maresme perquè no es creui la via

Premià de Mar

Atenen 166 emprenedors durant els primers sis mesos del 2024

santa coloma de farners
equipaments

Canvien el sostre del pavelló de les Casernes, a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
equipaments

Nou pavelló i reforma dels patis de l’institut Camí de Mar de Calafell

CALAFELL

Signat el conveni per fer realitat la Planta fotovoltaica de l’abocador de Puigpalter

banyoles
GIRONA

L’Arxiu Municipal ingressa dos programes de festes dels anys 1935 i 1948

GIRONA

La residència del monestir de Sant Daniel obrirà a mitjans del 2025

GIRONA