Societat

Silla turística o la panacea

ALS BARS DE LA PLAÇA

La crisi municipal va a tindre una solució brillant i impactant, gràcies a l'arribada de turistes en massa a contemplar els atractius tan singulars que té ocults Silla i que el tàndem Baixauli-Tortosa volen posar al descobert. Segurament, ciutats com Morella, Sagunt, Xàtiva, Dénia, etc. es quedaran a l'altura de les sabates, o això és el que, més o menys, s'explicà el dissabte 2 d'octubre a les 40 persones que foren pioners a acceptar la invitació de l'alcalde.

Entre aquests primers visitants, que feren de conillets d'índies, a més dels entusiastes funcionaris municipals, que acudiren al toc de la corneta, hi havia els regidors del govern i el trànsfuga, representants socials, amics, coneguts, alguns amb les respectives parelles. El visitant més il·lustre, sense cap dubte, era el membre del Consell Valencià de Cultura, Honorat Ros.

La visita començà per la Torre, actualment desballestada, i l'Església; posteriorment, seguint unes rutes urbanes, s'accedí a les excavacions arqueològiques del camí Vell de Russafa (la Via Augusta per a l'alcalde), i al Port. Una senyoreta, filla d'un amic de l'alcalde, intentà donar les explicacions del que anaven veient, sense massa èxit. Hi hagueren degustacions típiques, a les barraques dels pescadors i visita a l'Albufera... El vehicle estrella de transport fou la tartana del Guerro.

En realitat, aquest projecte és la reencarnació d'un altre, que al final del primer període de les alcaldies de Baixauli, fa uns 12 anys, organitzà la cooperativa Paleta d'Ocres, i que fou un fracàs tan estrepitós i ruïnós per a l'erari públic que el govern quadripartit l'hagué de liquidar. L'inventor d'aquell projecte és el mateix que el d'ara, el doctor Paco Tortosa, o siga un altre amic. La base econòmica d'aquell projecte, com el d'ara, són els diners públics, o siga els diners públics que es posaran al servei d'una activitat privada, inclosa l'adquisició de la Casa del Figuero, per 400.000 euros, encara que els propietaris en volen més.

Segons entengueren alguns visitants, empresaris del poble i de fora s'involucraran i per tant l'invent es convertirà en una mina d'or, perquè vindrà tot el món a veure una Torre i unes excavacions per acabar; una església declarada en ruïnes per Baixauli (febrer de 2010) amb unes magnífiques pintures de Vicent López deteriorant-se, precisament per la desídia del rector i de l'alcalde; uns carrers del poble; unes excavacions arqueològiques d'una casa romana i d'una sénia, que encara no són visitables; el Port; les barraques dels pescadors, que encara no han aprovat deixar-li-les a l'alcalde; unes degustacions típiques; el motor del Palaco, un passeig en barca, i un passeig per la marjal i l'horta amb una tartana del Guerro.

Així que sols falten els diners, perquè en el pressupost d'enguany no en queden i en el pressupost de l'any proper no es podrà fer cap miracle (qui n'havia d'haver fet, Manolo Olmo, ha arribat al límit de l'endeutament, que és la seua especialitat i prou!). És evident que falten moltes coses en aquest projecte, com per exemple la llicència d'activitats i en els tècnics hauran d'actuar amb la mateixa exigència que en qualsevol petició de llicència d'activitats, o podran ser acusats de prevaricació. I això vol dir que la visita a la Torre i les excavacions i sobre tot a l'església en ruïnes, s'ha de fer complimentant totes les mesures de precaució (cascs, piles d'emergència, etc.); durant tot el trajecte ha d'haver un servei d'emergències (metge i ambulància); les barraques requereixen, a més del permís dels pescadors, disposar de lavabos d'homes, de dones i de minusvàlids; els vehicles populars han de disposar dels segurs corresponents, etc. Tot això qui millor ho sap és el tècnic Villalba, involucrat en la maniobra, a qui els empresaris que han legalitzat alguna activitat a Silla, previ els seus famosos informes, no li perdonaran que faça la vista grossa en res, inclós l'informe d'impacte ambiental. Finalment, què diu la Confraria de Pescadors sobre l'ocupació i l'ús de les seues barraques? Continuarem la propera setmana i parlarem del llibre del doctor Paco Tortosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.