Societat

infraestructures

La UE arxiva les sentències contra el Segarra-Garrigues

Feia 10 anys que durava el litigi per l'escassa protecció d'ocells esteparis

Compensacions, zones protegides i mesures agroambientals a canvi de menys reg

La resolució permet fer viable el canal

La Unió Europea ha arxivat definitivament les dues sentències contra l'Estat espanyol i Catalunya que posaven en risc la continuïtat de les obres del canal Segarra-Garrigues i la seva viabilitat.

La Generalitat va rebre ahir al matí, minuts abans del consell de govern, la confirmació que Brussel·les es donava per satisfeta amb les correccions fetes al projecte i retirava l'amenaça de sancions milionàries, retenció de fons europeus i la paralització de les obres de regadiu.

Tot plegat per l'escassa protecció d'ocells en perill d'extinció en aquestes zones de secà i que el 2000 van denunciar diverses entitats ecologistes. Europa, per incompliment reiterat de la directiva d'hàbitats d'ocells esteparis, va condemnar Catalunya i va estar a punt d'executar les sentències.

La resolució europea va permetre que el govern català aprovés ahir la revisada declaració d'impacte ambiental del Segarra-Garrigues, els plans de gestió de 9 àrees de secà i la declaració d'“interès públic de primer ordre” del projecte.

Això implica que es retallen hectàrees de regadiu, que es creen zones de protecció d'ocells i que s'aplicaran un seguit de mesures agroambientals per intentar mantenir l'activitat agrícola i ramadera en convivència amb unes espècies d'ocells en perill d'extinció. Tot plegat, una solució que ha portat deu anys de litigi amb la UE i un ampli debat territorial, que ha acabat amb un pacte que, ben segur, no acabarà de satisfer a tothom i menys els pagesos, que després de segles esperant l'aigua per regar veuran com alguns no podran fer-ho i d'altres rebran menys aigua de la que somiaven.

Els consellers d'Agricultura, Joaquim Llena, i de Medi Ambient, Francesc Baltasar, així com el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, van explicar ahir a Lleida els acords que permeten desbloquejar el canal. Puxeu va sentenciar que “hem fet un acte valent i un gran esforç per evitar la inviabilitat del canal”, i va afegir que “no teníem cap altra opció que complir les directives europees de protecció d'ocells i evitar una situació de bloqueig que només portava al desencís i al disbarat de tenir una gran inversió de 1.500 milions aturada”. Baltasar es va recordar de “les crítiques irracionals” que havien rebut de l'oposició, mentre que Llena destacava que la solució final “no permetrà regar tot el que voldríem, però havíem de ser possibilistes”, i va afegir que ara tocava explicar-ho bé als afectats i fer una gestió correcta perquè es puguin regar el màxim nombre d'hectàrees.

Reg minvat

De les 70.150 hectàrees de l'àmbit del canal Segarra-Garrigues, unes 42.000, és a dir, un 60% de les finques, es troben afectades per alguna de les zones d'especial protecció per als ocells (ZEPA). Això implicarà limitacions en el reg i l'obligatorietat d'aplicar mesures correctores per evitar modificar els hàbitats dels ocells. No obstant, els plans de gestió inclouen mesures compensatòries per als pagesos i ramaders que van des de les econòmiques (fins a 600 euros per hectàrea i any) fins a l'expropiació de les finques per fer-hi gestió ambiental. També es preveuen ajuts a canvi de regs més restringits, com els de suport (goteig), o bé subvencions per destinar les finques a determinats conreus compatibles amb els hàbitats de les aus protegides.

LA XIFRA

3.500
hectàrees comprarà
o llogarà el govern per fer gestió ambiental i així compensar els pagesos sense reg.

LA FRASE

No s'ha vetat el reg i hi ha marge d'actuació en moltes zones en funció de l'afectació als hàbitats de les aus
Joaquim Llena
Conseller d'Agricultura


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.