Societat

Bolets a dojo

Aquest any hi haurà una de les millors collites dels darrers 15 anys, de fins a 70 quilos per hectàrea

Lideratge de la Catalunya central i el Pirineu tot just iniciada la campanya

Catalunya està en plena temporada de bolets, i possiblement aquesta serà una de les millors campanyes dels darrers 15 anys, segons les previsions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

L'estudi per a aquesta temporada preveu una producció de 55 a 70 quilos de bolets per hectàrea, quan la mitjana dels boscos catalans és de 44 quilos. El 2009, però, la collita va ser superior i es van assolir els 90 quilos per hectàrea.

Les dades estadístiques del CTFC situen les comarques centrals i concretament les del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès com les capitals dels bolets, per l'alt índex de producció i gran la varietat d'espècies que s'hi fan.

Al Pirineu, sobretot al lleidatà, no ha estat fins ara –sobretot gràcies a les pluges del pont del Pilar– que s'han assolit uns índexs elevats de generació de bolets, ja que els mesos d'agost i setembre van ser molt secs, segons ha explicat a aquest diari el micòleg i tècnic del CTFC Juan Martínez.

A més, en aquestes comarques més septentrionals hi ha el risc imminent de glaçades i temperatures baixes, que esguerrarien en pocs dies aquesta boletada que surt i sortirà arran del pont del Pilar. I és que els bolets volen humitat, poc vent i encara menys fred, però tampoc un excés de calor.

El rovelló és un dels bolets estel·lars d'aquesta afició, i aquest any es preveu que n'hi hagi de 3 a 5 quilos per hectàrea.

Ho saben bé els experts del mercat de Cal Rosal, a Olvan (Berguedà), un dels més tradicionals de Catalunya i que obre cada dia de l'1 de setembre al 30 de novembre. “Fa dues setmanes no n'hi havia gaires i en veníem una bona colla, però des de fa una setmana se'n troben molts i ha estat una invasió”, explicava Lluïsa Vilalta a la seva parada. Un veí de Cal Rosal va voler participar en la conversa i va afirmar que “ara, fins i tot els més novells en troben”, ja que al Berguedà els ha plogut força en dues setmanes i ara ha esclatat la presència de bolets al bosc. Va afegir-hi que “ara corren més els boletaires que els bolets”, com a queixa que en molts casos no els deixen ni créixer.

A les parades, per tant, no estan gaire contents. “Entre la crisi, els boletaires en massa que van al bosc i que se'n troben molts, no fem calaix”, afirmava l'Aurora en una altra parada de bolets.

De tot i en caixes de mig quilo o quilo i ja tallats i nets. L'allau de producció, per tant, també els perjudica en el preu, ja que com més se'n troben més en baixa la cotització.

L'Àngels, de la parada Bolets-Pirineus, situava gairebé en 10 euros la diferència de preus dels rovellons d'una setmana a l'altra. Sort que algunes espècies, com ara els ceps o surenys, que són molt valorats, mantenen preus més alts i més rendibles per als comerciants.

Motor turístic

A Cal Rosal van a buscar els bolets a bosc o els compren. Rovellons, camagrocs, llenegues, trompetes de la mort... El mercat, que inclou parades amb productes gastronòmics i artesanals de la comarca, es complementa amb activitats lúdiques cada diumenge. El boom boletaire, en part gràcies a un programa de TV3, s'ha convertit en un dels motors turístics del Pirineu i la Catalunya central.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.