Societat

Europa declara il·legal el cànon digital espanyol

El Tribunal de Luxemburg avala que es cobri als particulars però troba ‘abusiu' que es faci a empreses, administracions i professionals

Obliga el govern espanyol a modificar la legislació

Il·legal a mitges. La justícia europea avala que el cànon digital espanyol es faci pagar als particulars que compren un CD, DVD o MP3, però troba “abusiu” que també es faci passar per caixa “indiscriminadament” les empreses, administracions públiques i professionals. El Tribunal de Luxemburg va donar ahir la raó a una botigueta del barri de Sant Antoni de Barcelona que ha aconseguit posar l'SGAE contra les cordes i ara obligarà el govern espanyol a modificar la llei de propietat intel·lectual.

El dret comunitari permet cobrar una “compensació equitativa” per drets d'autor, un recàrrec que respecti el “just equilibri entre els afectats”, però l'Estat espanyol s'està excedint fent pagar fins i tot a les empreses per emmagatzemar les seves pròpies dades, la comptabilitat, els contractes dels seus treballadors, les factures dels clients o una presentació, com si estiguessin copiant música o pel·lícules. “L'aplicació indiscriminada del cànon en aparells i suports que manifestament no s'utilitzen per fer còpies privades no resulta conforme a la directiva europea”, resol la sentència.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea respon així a la consulta que li havia fet l'Audiència de Barcelona, que està jutjant la botiga Traxtore –propietat de la SL Padawan– per haver-se negat a pagar 16.759,25 euros de cànon a l'SGAE al·legant que els seus clients no només fan servir les claus USB o els discos durs externs per copiar-se obres protegides pels drets d'autor.

Posar al mateix sac particulars i empreses és il·legal i si Espanya no fa marxa enrere, adverteixen els jutges de Luxemburg, ja es pot preparar perquè una allau de botigues com la del carrer Sepúlveda es negaran a pagar i reclamaran que se'ls retornin els diners. La pilota torna ara a la justícia espanyola. Amb la resolució europea ara l'Audiència de Barcelona haurà de dictar sentència, que amb tota lògica s'haurà d'ajustar al que ha dit el Tribunal de Luxemburg. Diversos processos judicials on hi ha implicats altres establiments com Traxtore estan aturats a l'espera de com es resolia aquests cas.

Els particulars, no

La resolució ha suposat un triomf per a les persones jurídiques, però no per a les físiques: els consumidors particulars no es podran lliurar de continuar afluixant els disset cèntims per CD, l'euro amb deu cèntims per telèfon mòbil o els tres euros amb quinze cèntims pels reproductors MP3 o MP4.

Tot i que acabin pagant justos per pecadors, el Tribunal de Luxemburg no troba necessari “verificar” si els usuaris privats copien o no música o pel·lícules protegides pels drets d'autor i avala que se'ls cobri sempre que comprin un producte d'aquest sector. Del resultat d'aquest contenciós català n'està pendent mitja Unió Europea, ja que tots els estats membres fan pagar un cànon tret del Regne Unit i Irlanda, Malta, Xipre i, precisament, Luxemburg.

LA XIFRA

1,10
euros
és el que paga un ciutadà en concepte de cànon digital per cada telèfon mòbil que es compra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.