la contra
«Matadeperapfarr»
250 matadeperencs viatgen a Àustria per celebrar el 25è aniversari de l'agermanament amb Mariapfarr
INTERCANVIS I VIATGES CONTINUS. Les entitats dels dos pobles han sovintejat durant els 25 anys les visites. Aquesta fotografia és del 1987, quan els gegants de Matadepera i els de Mariapfarr es van retratar després d'una cercavila plegats.
Les moles –les pedres de molí– transformaven les olives en oli. Estaven fetes de materials molt durs perquè poguessin fer bé la seva feina i també perquè duressin molts anys. Però no era habitual trobar dues pedres bessones que treballessin conjuntament. Matadepera i Mariapfarr treballen junts des de fa 25 anys. Per simbolitzar-ho, el municipi vallesà regalarà al seu poble germà dues moles de pedra blanca de Flix, que tenen 1,70 metres de diàmetre, 42 centímetres d'amplada i pesen 2.500 quilos cada una.
La commemoració del 25è aniversari de l'agermanament ha provocat una mobilització massiva dels matadeperencs. Unes 250 persones han viatjat a Àustria, de les quals 180 van sortir ahir en un vol xàrter, 50 en autocar i 20 més en cotxes particulars. L'origen de la relació entre Mariapfarr i Matadepera es remunta a l'any 1981. El municipi català volia crear una parella de gegants amb l'objectiu de celebrar l'any següent una trobada internacional de gegants procedents d'arreu d'Europa. La Gislinde Humer, una ciutadana austríaca que havia viscut de jove a casa la família Marlet de Matadepera, va explicar que a la Vall del Lungau, a Àustria, també hi havia tradició gegantera. D'aquesta manera, va ser com Mariapfarr va ser convidada a la primera Trobada Internacional de Gegants de Matadepera de l'any 1982. Aleshores, es va establir una amistat entre els dos municipis, que es va concretar el 1984 amb la formalització de l'agermanament. Amb motiu del desè aniversari, 400 matadeperencs es van desplaçar fins a Mariapfarr en un espectacular tren Talgo Pendular muntat exclusivament per a l'ocasió per Renfe. Amb el vintè aniversari, un grup de Mariapfarr va visitar Matadepera. Malgrat això, la visita de les entitats dels dos municipis és fixa en les respectives festes majors. A més, entitats com el Drac Esquí Club hi fan estades cada any, des del 1995, durant la temporada d'esquí.
El president de la comissió d'agermanament, Francesc Duch, destaca la dificultat que van tenir en un principi per entendre's, ja que en aquest poble austríac es parla alemany. Tot i això, amb els gestos i «la bona voluntat» es va superar la barrera idiomàtica. Duch va admetre que la cultura dels dos municipis és molt distant. «Les maneres de fer i actuar són molt diferents, però aquesta diferència no ens separa sinó que ens uneix», assenyalava el president de la comissió.
Als 250 matadeperencs que ja són a Àustria els espera un ampli programa d'activitats. Podran triar entre la visita al castell de Mauterndorf, la visita turística amb el trenet Dampferl o la visita al museu parroquial i l'església. També es farà la trabucada amb la Guàrdia d'Honor, la festa típica austríaca al pavelló amb inauguració del barril de cervesa; hi haurà l'actuació de la banda de Mariapfarr, un concert de la Coral de Matadepera i una cercavila amb deu colles geganteres i quatre bandes de música de la comarca de Lungau, amb els gegants de Matadepera. L'alcaldessa de Matadepera, Mireia Solsona, i l'alcalde de Mariapfarr, Franz Dopler, signaran l'acta de renovació i extensió de l'agermanament.