La Guàrdia Civil manté operatives una quinzena de casernes al Camp i a l'Ebre

A la ciutat de Tarragona, on es construeixen unes dependències noves, actualment hi treballen prop de 200 agents del cos

La presència de la Guàrdia Civil al territori ha anat disminuint amb l'arribada ara fa mig any dels Mossos d'Esquadra, si bé els agents que queden operatius continuen treballant amb unes funcions que els han quedat substancialment més acotades, com són, entre d'altres, la intervenció d'armes, les tasques fiscals, la lluita contra els grups de delinqüència organitzada i la vigilància dels ports i dels aeroports. A banda de l'especialització de les tasques, des de l'estiu de l'any passat han anat marxant de manera escalonada part dels efectius. Tot i que des del cos no es detalla el nombre concret de guàrdies civils que han canviat de destinació, s'especifica que sobretot han estat els que estaven destinats en casernes que ja era previst que tanquessin arran del desplegament del cos dels Mossos d'Esquadra.

Dues de les primeres casernes que es van suprimir van ser les de Calafell i Llorenç del Penedès, ja que cal recordar que l'arribada dels Mossos al Baix Penedès es va avançar un any a la de la resta de la demarcació (és a dir, el novembre del 2007). Des de llavors, doncs, en aquesta comarca només s'hi va deixar en funcionament la caserna del Vendrell.

Intervenció d'armes a Reus

Com la del Vendrell, encara queden operatives les casernes de Tarragona –tant la comandància, situada al carrer López Peláez, com les del barri de Sant Pere i Sant Pau i el port, on els efectius realitzen la vigilància marítima–, Valls, Reus –té dos seus en funcionament: d'una banda, la caserna que hi ha al passeig Mata, on es fa la intervenció d'armes, i la unitat de seguretat i de tasques fiscals que hi ha a l'aeroport–, Cambrils, la que hi ha al port de Torredembarra i que fa el servei marítim, Salou, Falset, Móra d'Ebre, l'Ametlla de Mar, Gandesa, Amposta i Tortosa.

D'altra banda, el nombre de casernes que s'han tancat és més elevat, ja que sobrepassa la vintena. Així, aproximadament un any després que tanquessin les de Calafell i Llorenç del Penedès, van seguir el mateix procediment la caserna de Vila-seca, la de Miami Platja (Mont-roig del Camp), les de Flix, Riudecols, la Selva del Camp, Deltebre, Ulldecona, la Sénia, Santa Bàrbara, Alcanar i Horta de Sant Joan, la caserna principal que hi havia a Torredembarra (es manté la del port), i les del Morell, Constantí, Roda de Berà, Montblanc, l'Espluga de Francolí, Alcover i el Pont d'Armentera. A aquesta llista, a part, també s'hi hauria d'afegir la del Perelló, si bé aquest tancament es va produir al marge de l'arribada dels Mossos d'Esquadra al territori, ja que va ser bastant anterior. Concretament, les dependències que hi havia al Perelló estaven en molt mal estat i es van declarar en ruïna, i van passar a les mans de la gerència d'infraestructures del Ministeri de l'Interior. Després, el desembre del 2001 es van vendre les dependències a l'Ajuntament, i l'any següent la direcció general de la Guàrdia Civil va crear una seu auxiliar per als agents, amb residència, a l'Ametlla de Mar.

Les casernes que es tenien de lloguer s'han tornat als propietaris –els contractes s'han donat per acabats–, com és el cas dels edificis de la Sénia i el Pont d'Armentera, propietat d'una caixa d'estalvis. Paral·lelament, les instal·lacions que eren cedides o llogades pel consistori també han estat recuperades pels ajuntaments. Algunes d'aquestes són les dependències de Flix, Roda de Berà, Santa Bàrbara, Constantí, Alcover, Alcanar, Horta de Sant Joan i la Selva del Camp. I finalment hi ha les pertanyents al mateix cos de la Guàrdia Civil. D'aquestes, les que no es fan servir passen a la gerència d'infraestructures del Ministeri de l'Interior, i en aquest cas o bé es posa d'acord amb els ajuntament perquè en facin ús o surten a subhasta. Precisament, són del cos estatal les de Calafell, Llorenç del Penedès, Vila-seca, Miami Platja, Riudecols, Ulldecona, Torredembarra, el Morell, Montblanc i l'Espluga de Francolí.

32 habitatges a Tarragona

Tot i el replegament de la Guàrdia Civil, hi ha agents d'algunes casernes, com ara els que operen des de les instal·lacions que hi ha al carrer López Peláez de Tarragona, que canviaran de lloc en un futur, ja que estan en construcció unes dependències noves al carrer de l'Arquebisbe Josep Pont i Gol (a la zona de l'hospital Joan XXIII).

Segons l'oficina de comunicació del cos estatal, a la caserna actual ja fa temps que no hi viu ningú. El motiu és principalment el mal estat de l'immoble, on hi havia parts que estaven deshabitades completament. Com que és una casa antiga, però situada en un lloc molt cèntric de la ciutat, en un principi la Guàrdia Civil s'havia plantejat fer-hi obres de millora, però com que no reunia les condicions adequades d'habitabilitat els tècnics van aconsellar la construcció d'una caserna nova. A més, un dels objectius principals que s'assoliran amb aquestes altres dependències serà l'ampliació de l'espai, per tal que els efectius puguin treballar de manera més còmoda. La primera pedra de la nova caserna es va posar el 15 de gener del 2007. Des de llavors fins ara, sobretot estan avançades les obres dels 32 habitatges que s'hi fan al costat, mentre que encara falta una bona part del que seran les dependències de la Guàrdia Civil.

ESTAT DE LES CASERNES

Casernes que es mantenen
Tarragona (la caserna principal és al carrer López Peláez; n'hi ha dues més, a Sant Pere i Sant Pau i al port)
Reus (la que hi ha al passeig Mata, a més del punt de control que hi ha dins de l'aeroport)
El Vendrell
Valls
Salou
Cambrils
Falset
Móra d'Ebre
L'Ametlla de Mar
Gandesa
Amposta
Sant Carles de la Ràpita
Tortosa
Casernes que s'han tancat
Calafell
Llorenç del Penedès
Vila-seca
Miami Platja (Mont-roig del Camp)
Flix
Riudecols
La Selva del Camp
El Perelló
Deltebre
Ulldecona
La Sénia
Santa Bàrbara
Alcanar
Horta de Sant Joan
Torredembarra (continua operativa la que hi ha al port, i que s'encarrega del servei marítim)
El Morell
Constantí
Roda de Berà
Montblanc
L'Espluga de Francolí
Alcover
El Pont d'Armentera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.