Societat

anàlisi

El sector funerari a Barcelona, una referència a Europa

Demà, diada de Tots Sants, ens vindran al cap els millors records dels nostres éssers estimats i, especialment, del dia del seu comiat. Un moment que sens dubte marca la vida i la trajectòria de moltes persones. El sector funerari català i espanyol s'ha anat modernitzant i sofisticant en els darrers anys fins a esdevenir a hores d'ara una referència als països del nostre entorn europeu, pels serveis i facilitats que oferim a les famílies.

Per raons culturals i històriques, l'aproximació a aquest sector i a la professió funerària ha estat sempre rodejada de mites i llegendes que no afavorien gaire la seva comprensió. Avui dia, sens dubte, la situació ha canviat. La transparència és la clau i tothom reconeix la seva funció social, fonamental davant la pèrdua d'una persona. En aquests moments el professional funerari és el principal valor diferencial, atès que s'ha d'enfrontar cada dia amb situacions sensibles i delicades en què el factor psicològic té un paper fonamental. El personal de Serveis Funeraris de Barcelona està preparat per atendre tota mena de casos perquè les famílies es trobin una mica més reconfortades i les gestions i tràmits administratius no suposin un factor d'angoixa addicional.

La professionalització a Barcelona n'és un exponent clar i la prova és que disposem del primer màster especialitzat en serveis funeraris que s'organitza a Europa, Fusemba (funeral services master in business administration), en col·laboració amb la Universitat de Barcelona.

Però aquesta evolució ha estat marcada per la transformació que està vivint la societat. Cada cop és més sovintejada la celebració de cerimònies funeràries de caràcter laic, en comparació de les religioses, en què les famílies reten homenatge a la persona difunta –independentment de qualsevol confessió– segons com sigui el seu perfil i remarcant els aspectes més rellevants de la seva vida. Els familiars i amics tenen també la possibilitat d'enriquir-les amb la lectura de poemes o texts relacionats amb el difunt i la interpretació de música personalitzada.

D'altra banda, l'important canvi sociodemogràfic també està contribuint a la transformació del sector funerari. Entre altres factors, hi ha la immigració, que ha suposat l'entrada i consolidació de nous ritus funeraris procedents d'altres credos i religions.

La conservació del record de la persona i del moment del seu comiat també fa que estigui augmentant significativament la contractació de serveis orientats a mantenir el record del difunt, com ara la Crònica d'un Adéu, una semblança biogràfica del traspassat i de la seva cerimònia de comiat.

La tecnificació i sofisticació del sector funerari també és visible per la seva preocupació per la sostenibilitat del medi ambient. Les famílies són cada cop més conscients del respecte al medi i consideren important ser responsables també en el moment de gestionar un decés. Des del sector funerari, s'està fomentant l'ús de fèretres ecològics, urnes biodegradables, vestits ecològics, vehicles fúnebres híbrids i elèctrics, un exhaustiu tractament i filtratge de gasos als centres de cremació i, finalment, el dipòsit de cendres en jardins adients.

La primera empresa funerària de la ciutat disposa d'un banc de custòdia de l'ADN per poder oferir un servei de dipòsit i conservació de mostres de teixit dels difunts per a una possible realització d'anàlisis i proves genètiques. Amb aquesta innovació, cal destacar-ne una altra, que cada cop és més demanada i que consisteix en la creació de diamants de record, obtinguts a partir del carboni present a les fibres capil·lars humanes.

Amb aquest escenari, tot sovint desconegut per l'opinió pública, ha arribat el moment que sigui reconeguda la realitat d'aquest sector que camina, a poc a poc, vers la seva completa liberalització.

És justament la competència entre empreses funeràries la que està portant nous serveis, prestacions i millores en la qualitat del servei. Barcelona no només disposa dels serveis funeraris més innovadors, avantguardistes i complets d'Europa, sinó els que tenen una millor relació qualitat-preu del nostre entorn. Sumant-hi, a més a més, una àmplia infraestructura funerària, amb quatre tanatoris de primer nivell, visitats anualment per més d'un milió i mig de persones i gestionats per més de 220 excel·lents professionals orientats a satisfer les necessitats dels ciutadans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.