La universitat obrirà el setembre una residència per a estudiants i investigadors
Són 58 pisos situats entre el campus Catalunya i Sescelades i es planteja per potenciar la internacionalització
A l'expectativa de poder tenir una residència de propietat i per poder accelerar el procés, la URV ha llogat tot un bloc d'apartaments, que portarà a gestió externa i que es troba situat entre el campus Catalunya i el campus de Sescelades, al barri Sant Pere i Sant Pau. L'edifici té 58 apartaments que estan destinats a una o dues persones «i aquest serà, mentre no hi hagi un edifici propietat de la universitat, una residència pensada essencialment per a estudiants i investigadors visitants», que vulguin accedir a apartaments «de qualitat», assegurava el rector de la URV, Francesc Xavier Grau, ahir, en l'exposició dels acords de govern de la universitat. Aquest, diu Grau, «és un esforç amb vista a la promoció internacional de la universitat» i, tot i que diu que la residència no està tancada als estudiants o docents d'aquí, recorda que, al contrari de la residència que la universitat construirà en acord amb l'Ajuntament i el Ministeri d'Habitatge, els preus dels pisos no podran ser tan ajustats: «El preu per persona serà més elevat que el de la residència.»
La posada al mercat d'aquests habitatges s'emmarca en un nou projecte de la URV que comporta crear un centre internacional de la universitat, que aprofita part del que existeix, com l'oficina de relacions internacionals i que agrupa a més una dotació de professionals que treballaran per la internacionalització. El centre s'ubicarà davant del campus de Sescelades i obrirà també aquest setembre.
S'accepten 24 dels 25 graus pel curs vinent
M.C.La URV podrà començar l'any vinent 24 de les 25 titulacions que va presentar al procés d'acreditació per poder-les implantar el curs vinent. L'agència que les acredita les ha aprovat totes, a excepció de finances i comptabilitat, que ha estat denegada també a la resta d'universitats, però que no es descarta pel curs vinent «ja que encara estem en període d'al·legacions», deia Grau. A banda, la URV ja ha presentat les dotze titulacions que encara no s'havien proposat i que es pretenen posar en marxa d'aquí a dos cursos. Són les adaptacions de les titulacions actuals a l'Espai Europeu a excepció d'una de nova creació, enginyeria de l'edificació, que es faria al campus Bellisens una vegada s'enllesteixi el nou edifici dels estudis d'arquitectura. Aquesta titulació, però, no estarà possiblement a punt per d'aquí a dos cursos.
Polèmica per l'horari d'ADE a l'Ebre
M.C.Grau va defensar ahir l'horari proposat per a la nova titulació d'administració i direcció d'empreses ADE al campus de l'Ebre tot i que va avançar que s'estudiaran totes les possibilitats i que la decisió final serà de la junta de centre. L'horari de tarda, diu, podria atreure més estudiants, «ja que els és més fàcil compaginar els seus estudis amb la feina, que normalment és en horari de matí». Grau no entén per què són els estudiants de ciències empresarials els que han fet pública la seva queixa pel nou horari, quan la mesura no els afecta. Les queixes dels universitaris es basen, en part, en les dificultats per traslladar-se al campus en transport públic a la tarda.
D'altra banda, a la URV es considera que els professors d'empresarials d'aquest campus no han dedicat els dos anys de contracte de col·laboradors a doctorar-se. És per això, diu el rector, que la comissió d'avaluació no ha donat llum verd perquè passin a ser personal permanent. A dos, però, se'ls donarà una nova oportunitat, renovant-los el contracte temporal dos anys més.
Unir els esforços en dret ambiental
El consell de govern va aprovar crear el Centre d'Estudis en Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) com un instrument a través del qual pretenen institucionalitzar les iniciatives que es duen a terme en matèria de dret ambiental. El centre l'impulsa la universitat, l'Ajuntament, EMATSA i EMT: «El dret ambiental és un dels aspectes en què la universitat destaca en els àmbits català i espanyol», assenyalava el rector, que diu que el centre el consolidarà com a referent en aquesta disciplina.
Turisme, els bous, Picasso, els vins de la Terra Alta i els emprenedors
GUSTAU MORENOEl director del campus Terres de l'Ebre de la URV, Azael Fabregat, va presentar ahir al vespre, en el marc de la fira multisectorial Expoebre, el programa de la Universitat d'Estiu URV-UETE d'enguany. La majoria dels cursos s'impartiran a Tortosa, però com és habitual també s'han programat cursos en cinc poblacions més del territori: Amposta (aspectes socioculturals de les festes amb bous), Sant Carles de la Ràpita (turisme a l'Ebre), Gandesa (sobre els vins de la Terra Alta), Horta de Sant Joan (Picasso, els seus amics i els paisatges) i Flix (les tecnologies de la informació aplicades al món rural). Els cursos de Tortosa seran sobre el canvi climàtic, el bricosoftware, els maltractaments infantils, les patologies sobre la imatge corporal, la salut holística, la creació de noves empreses i la literatura ebrenca actual.