exercici d'emergència químic
El major simulacre de risc químic mobilitza mig miler d'efectius a Tarragona
Es va recrear la formació d'un núvol tòxic pel trencament d'una canonada a l'empresa Clariant
El consistori de Reus va assajar un sistema d'alerta via mòbil
Les instal·lacions que l'empresa Clariant té al polígon sud de Tarragona van ser l'escenari on ahir va començar el simulacre de risc químic de més envergadura fet mai fins ara a Catalunya. El trencament d'una canonada de la fàbrica va ser l'origen d'aquest ambiciós exercici, que va començar a un quart d'onze del matí. A causa de l'accident, hi va haver una fuita de 150 litres de diòxid de sofre, que va alimentar la formació d'un núvol tòxic de 80 m³. A partir d'aquí, la cronologia de les accions que es van desenvolupar per afrontar el sinistre va estar completament pautada. El guió, doncs, va seguir amb la comprovació de l'escapament a càrrec dels membres de la companyia. Els seus responsables també es van encarregar de donar la veu d'alerta al Cecat, que, al seu torn, va avisar els cossos d'emergències. En total, en el simulacre hi van participar 500 efectius, entre policies, bombers, empleats de l'empresa, figurants, observadors i personal dels consistoris i dels centres educatius i sanitaris.
Només dos minuts després que s'originés la fuita, ja es va controlar. Tot i això, a causa de l'abast exterior del núvol, que posava en risc una àrea habitada de 80.000 veïns, Protecció Civil va activar el Pla d'Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya en fase d'emergència 1 i van sonar disset sirenes d'avís: dues a Salou, cinc a Vila-seca, vuit a Tarragona i dues a la Canonja. Els seus ajuntaments, i també el de Reus, van posar en marxa el seu pla en fase d'emergència, mentre que els consistoris de Constantí, Cambrils i Riudoms el van aplicar en grau d'alerta, ja que estan més apartats de la zona de risc.
La pràctica va acabar a un quart d'una del migdia. Pel que fa a l'exercici, Protecció Civil va valorar positivament que s'hagués coordinat per primer cop des del centre 112 de Reus i, com a aspectes a millorar, només va apuntar la necessitat de tenir més telèfons al centre de comandament avançat i disposar d'eines per anticipar-se als canvis meteorològics i a la possible evolució i recorregut del núvol tòxic.