Societat

La revista Saó publica un Quadern sobre les fosses del franquisme al País Valencià

La repressió franquista fou un autèntic genocidi contra els republicans. Al País Valencià, es calcula que almenys el 10% de la població activa es va veure afectada pel sistema repressiu de la dictadura. Aquest capítol negre de la història recent és abordat per la revista Saó en el seu número d'octubre de 2010.

Cinc historiadors de les universitats valencianes i associacions per la recuperació de la memòria analitzen en el suplement Quadern les fosses de Franco en terres valencianes. Es calcula, que almenys, hi ha 83 d'aquestes fosses al País Valencià (el mapa de les fosses de Franco està fent-se), de les que únicament s'han obert i exhumat les de San Antonio de Benaixeve i Albalat dels Tarongers. La Llei de la Memòria Històrica de 2007, aprovada pel Congrés de Diputats, amplia els drets de les persones que patiren persecució en la dictadura i permet l'exhumació de les víctimes, ”però al País Valencià continuen havent dues memòries, una oblidada i l'altra santificada”, apunta el treball de la revista degana de la premsa en valencià.

El Quadern de Saó no oblida la repressió econòmica, tema que és abordat amb precisió i realitza una mirada de gènere a la repressió. També analitza l'opressió moral i social que patiren les dones durant el primer franquisme, la qual es va manifestar en una repressió obsessiva contra el cos i la sexualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.