Temporal tràgic a Catalunya
El temporal de vent que va assotar Catalunya a finals de gener va deixar set morts (quatre nens i tres adults), alguns ferits i destrosses importants a municipis i zones forestals, sobretot del Baix Llobregat, l'Anoia i Alt Penedès. Durant uns dies, però, pobles de tot Catalunya van viure els efectes de vents que van arribar en casos excepcionals als 160 km/h.
L'episodi més tràgic es va viure a Sant Boi de Llobregat. Quatre nens d'entre 9 i 10 anys van morir sepultats per la runa del túnel de batuda del camp de beisbol del barri de Camps Blancs. Set nens més i dos monitors van resultar ferits. La forta ventada va arrencar la coberta de les instal·lacions esportives i l'edifici es va ensorrar. La resposta va ser ràpida. Els primers d'arribar van ser els veïns, que van començar a treure la canalla. En aquell moment hi havia a la zona esportiva disset nens i dos monitors, tots membres del club de beisbol i softbol de la ciutat. Segons va dir ahir l'alcalde de Sant Boi de Llobregat, Jaume Bosch, tots els ferits en l'enfonsament del túnel de batuda «evolucionen bé». Bosch va assegurar que «la majoria fan vida normal» tot i que «algun d'ells encara va a rehabilitació». Pel que fa als dos monitors, «estan de baixa» però, com els menors, van al beisbol amb la resta de companys. L'alcalde va afegir, però, que encara no s'ha desenrunat totalment la zona perquè es requereix l'ordre judicial.
Després de la tragèdia de Sant Boi i de la mort de dos homes a la Palma de Cervelló i Abrera, i d'una dona a Barcelona, en el marc del la situació desbordant que es va patir a bona part del país, sobretot el matí de dissabte del dia 24, es va obrir un debat sobre la coordinació de les emergències a Catalunya i la seguretat d'instal·lacions com el túnel de batuda. De fet, com recordava ahir Bosch, només a Sant Boi van caure 21.000 arbres. Aquesta mateixa setmana i, per tant, tres mesos després, el Departament de Medi Ambient ha firmat un acord amb la Taula Intersectorial Forestal per retirar dels boscos catalans 300.000 tones de fusta malmesa no només per la ventada de finals de gener sinó també pel la nevada de desembre.
Els estudis assenyalen que el túnel de batuda de Sant Boi va caure pel fort vent
L'informe del Col·legi d'Arquitectes, però, destapa dues deficiències en el procés de construcció
A partir dels informes demanats per l'Ajuntament, l'alcalde va repetir que «l'accident es va produir per una situació extrema», atesa la combinació de diversos factors, com ara les fortes ràfegues de vent, els canvis bruscos de direcció de les ràfegues, la situació geogràfica del poliesportiu o el fet d'haver de suportar una pressió un 147% superior al que es preveia en les condicions de disseny de l'edifici, com indica l'informe del departament de física aplicada de la UPC. Aquest estudi conclou, a més, que en el moment de l'accident la força del vent a nivell de terra era de 118 km/h, i a nivell del sostre, de 160 km/h. La normativa del moment de disseny i construcció de l'edifici –el túnel de batuda es fa fer l'any 1994– preveia, però, que com a màxim l'estructura havia de suportar vents de 102 km/h. En aquest sentit, l'informe del Col·legi d'Arquitectes assenyala que «el projecte analitzat no conté cap error tècnic evident, ni contravé cap disposició de les establertes per les diverses normes vigents en el moment de la seva redacció». Tot i això, destapa dues «errades» en el moment de la construcció. Concretament, s'afirma que «aparentment no es van disposar els massissats armats verticals cada 5 metres» i que no es van posar ancoratges de les bigues principals de coberta en les seves connexions als murs. Aquestes dues deficiències, «prenent com a referència l'escenari previst en el marc normatiu», no es poden determinar com les causes de l'esfondrament de l'edifici, segons conclouen els arquitectes. En aquest sentit, però, destaquen que l'actual codi tècnic de l'edificació i el seu document de seguretat estructural en l'edificació mostren que alguns dels requisits de la normativa anterior eren «extremadament insegurs».
L'informe del departament d'enginyeria de la construcció de la UPC presenta discrepàncies amb el dels arquitectes (més crític amb el projecte i el procés de construcció) i afirma amb claredat que «l'edifici es va col·lapsar per l'efecte d'una acció del vent de caràcter extraordinari i de valor molt superior a l'establerta en la normativa del projecte, que va superar la capacitat resistent de l'edifici, el qual estava construït d'acord amb els requisits del moment del projecte». Per l'alcalde, els informes no revelen «cap signe evident que l'edifici tingués una anomalia», i mostren que complia la normativa del moment. Bosch va recordar que «el risc zero no existeix» i va fer una crida a extremar encara més les mesures de seguretat per evitar sinistres com el de Sant Boi. Va tornar a lamentar la mort de quatre nens.