El Punt Casteller

Objectiu: tres de deu

Els Minyons de Terrassa volen acabar la temporada amb el colós de deu pisos

No podien triar un colofó millor. Per a la seva diada, la cita que els darrers anys posa el punt final a la temporada, els Minyons de Terrassa tenen com a castell bandera el tres de deu amb folre i manilles. Els malves, l'única colla que l'ha descarregat, se'l plantegen després d'un curs en què han consolidat un tres de nou rejovenit i lleuger. En les set últimes actuacions que han fet, l'han completat set vegades.

Aquest serà el seu castell de sortida, però el programa de màxims inclou dos castells extres més: el dos de nou i el cinc de nou. L'ordre encara no està decidit, i és que ja se sap que, parlant d'aquests castells estratosfèrics, pot passar de tot. El dos ja l'han aconseguit diverses vegades aquesta temporada, i el cinc l'han intentat en dues ocasions sense èxit. Un esprint final en el cinc de vuit, que han renovat recentment, els hauria de donar prou garanties per poder-lo aixecar un pis. El pilar de set podria posar la cirereta final a la diada.

Triplet màgic gris?

Els Castellers de Sants, que l'1 de novembre van descarregar el primer quatre de nou a Vilafranca, tenen ganes de tornar-lo a repetir. Les baixes que han patit a l'últim tram de temporada, però, fan que la resta del programa no estigui del tot clar. L'assaig d'aquesta nit farà decidir si van pel triplet màgic, amb el tres de nou i el cinc de vuit, o si descarten algun d'aquests castells i opten pel dos de vuit.

La tercera colla a plaça seran els Castellers de Barcelona, que volen tancar una temporada difícil repetint els millors castells que han fet enguany: el dos, el tres i el quatre de vuit.

Gaudint el moment

A Gràcia, encara estan que no s'ho creuen. Diumenge passat van aconseguir la millor actuació de la seva història, descarregant per primer cop el tres de vuit. I ja miren més amunt, perquè ja han començat a fer proves de dos de vuit folrat. De moment, però, volen acomiadar-se tornant a completar la clàssica de vuit.

Els acompanyaran els Xics de Granollers i els Castellers de Sant Cugat, que també van aconseguir els seus reptes la setmana passada i volen repetir-los: els primers, el quatre de vuit, i els segons, el dos de set.

Terrassa (Vallès Occ.)
Dissabte 20 a les 19 h, a la plaça Vella, actuació dels Minyons de Terrassa i els Castellers d'Esplugues.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 21 a les 12 h, a la plaça de la Vila de Gràcia, 13a diada dels Castellers de la Vila de Gràcia, amb la participació dels Castellers de Sant Cugat i els Xics de Granollers.
Terrassa (Vallès Occ.)
Diumenge 21 a les 12 h, al Raval de Montserrat, 32a diada dels Minyons de Terrassa. Hi actuaran també els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sants.
Badalona (Barcelonès)
Diumenge 21 a les 12 h, a la plaça de la Vila, actuació dels Castellers de Badalona, els Castellers del Poble-sec i la Colla Castellera de Figueres.
Tarragona (Tarragonès)
Diumenge 21 a les 12 h, a la plaça de les Cols, 40a diada dels Xiquets de Tarragona.
Barcelona (Barcelonès)
Diumenge 28 a les 13 h, a la plaça Orfila, actuació dels Castellers de Sants i els Castellers de Caldes de Montbui, amb motiu de la festa major del barri de Sant Andreu.
APLAUDIMENTS

Patrimoni del món

El món casteller està de festa. Quatre anys després que la revista Castells tingués la iniciativa de proposar la candidatura, la Unesco ha declarat els castells patrimoni immaterial de la humanitat. La feina de tot aquest temps s'ha vist recompensada. Demà dissabte, a la tarda, se celebrarà amb una festa a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona, en què actuarà Teràpia de Xoc i Lax'n'busto.

L'ANÈCDOTA

Matossers amb folre

Encara no han aconseguit mai cap castell de vuit, però ja s'han folrat. Els Matossers de Molins de Rei van acabar una temporada molt bona amb un pilar de quatre amb folre aixecat a Montblanc. La proesa no tindria gaire valor si no fos perquè, exceptuant la pinya, tota l'estructura estava formada per la canalla de la colla. Altres colles, com els Nens del Vendrell i els Bordegassos de Vilanova, també han tingut aquesta divertida iniciativa.

L'ANÈCDOTA

L'himne dels verds

“Amunt, verds, no defallim. Castellers de Vilafranca, ahir i sempre més fins al cim”. Aquest és un fragment de la tornada de l'himne que els Castellers de Vilafranca acaben d'estrenar. Els verds se sumen així a altres colles amb himne, com les dues de Valls, que el van estrenar per celebrar els seus dos-cents anys d'història.

Els canvis definitius

Els Castellers de la Vila de Gràcia i els Castellers de Barcelona no han necessitat l'última actuació de la temporada per pujar un últim i definitiu graó. Descarregant la seva primera clàssica de vuit, els de Gràcia han aconseguit una meritòria onzena posició i s'han coronat com la millor colla de les que no fan castells amb folre.

Els Castellers de Barcelona, passet a passet, han pogut superar els de Lleida, i acabar al novè lloc. Diem acabar perquè, tot i que encara s'han de celebrar les diades dels Minyons i dels de Gràcia, és pràcticament impossible que cap colla canviï de posició.

Les actuacions del cap de setmana passat només han deixat un altre petit canvi, un grapadet de punts que sumen els Minyons amb el triplet màgic. Així, el top15 es tanca amb els Castellers de Vilafranca com a absoluts campions, amb els Capgrossos de Mataró com a nova colla de gamma extra i amb la Colla Vella en un insòlit sisè lloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ciències

Mor el psiquiatre i jesuïta Jordi Font i Rodon, reconegut amb la Creu de Sant Jordi (2003)

Salellas defensa la proposta urbanística pel nou Campus de Salut

GIRONA
medi ambient

Més de 600.000 afectats a la Xina pel tifó Gaemi, que va deixar 5 morts a Taiwan

barcelona
Energia

La Generalitat concedeix la Declaració d’Impacte Ambiental a tres parcs eòlics a l’Ebre

Batea
judicial

Amnistiat Adrián Sas, l’activista condemnat per agredir dos mossos en l’aniversari de l’1-O

barcelona
societat

Un centenar de persones assisteixen a l'acte de record de la Carla

girona
salut

Cirurgia robòtica pionera per treure un tumor del cap preservant els sentits

Barcelona

Veïns de la Font de la Pólvora reclamen justícia pels dos morts de Sant Joan

GIRONA
Ciència

Aprovat el planejament pel nou centre de recerca del CSIC a la Ciutadella

Barcelona