Reportatge

Tresors modernistes a Reus

Ciutat comercial per excel·lència, al tombant del segle XX s'hi van bastir nombrosos edificis amb l'estètica de moda a l'època

Les imatges que s'han difós de la Sagrada Família han enamorat el món i potser encara han despertat més interès sobre la figura d'Antoni Gaudí. Conèixer millor la seva vida, entendre el seu geni creatiu i al mateix temps passejar per una ciutat esquitxada de modernisme és possible a Reus. Gaudí hi va viure setze anys. Al carrer Sant Vicenç, una placa assenyala la casa pairal de l'arquitecte i, unes passes enllà, l'escultura Gaudí nen, obra d'Artur Aldomà, en recorda la infantesa. La seva petja vital també es pot resseguir a l'església Prioral de Sant Pere, on va ser batejat, o a l'actual IES Salvador Vilaseca, on va estudiar secundària, quan el centre es coneixia com a Escoles Pies de Reus. A més, al bell mig de la ciutat, a la plaça Mercadal, es pot visitar el Gaudí Centre, un nou espai d'interpretació que utilitza tota mena de recursos audiovisuals, maquetes interactives, objectes personals... per endinsar el visitant en la vida i l'obra de l'arquitecte.

La ciutat modernista

Nascut a la meitat del segle XIX, Gaudí devia ser testimoni de la transformació de Reus, que havia estat una ciutat de comerciants, que tractaven amb productes agrícoles del Camp de Tarragona, sobretot amb vi i derivats. Precisament, a la ciutat s'hi instal·laria una estació enològica, un centre de formació i assaig que es pot visitar al passeig Sunyer. L'edifici modernista es va bastir el 1906, obra de l'arquitecte Pere Caselles, autor de nombrosos edificis singulars. En l'actualitat, entre altres serveis, alberga el Laboratori d'Olis i la seu del Panell de Tast Oficial d'Olis Verges d'Oliva de Catalunya. I és que, encara avui, un dels motors econòmics de Reus és la producció i la distribució agroalimentàries. Prova d'aquest lligam és la Fira de l'Oli de Siurana, que se celebrarà al bell mig de la ciutat. Però Reus també tenia un bon teixit d'artesans, el mateix Gaudí era fill d'una família de calderers, i havia apostat per la industrialització. Tot plegat va contribuir, segons explica Albert Arnavat al llibre Reus i el modernisme, que al final del XIX el nou corrent arquitectònic de moda a Barcelona arribés a la ciutat: “Reus era una ciutat moderna en què el poder econòmic de les classes benestants es manifestava en les noves construccions arquitectòniques”. Arquitectes de prestigi treballaran a Reus, com ara Lluís Domènech i Montaner, que hi bastir l'Institut Pere Mata, precedent de l'hospital de Sant Pau a Barcelona; la Casa Rull i la Casa Navàs. Aquest edifici, a la plaça Mercadal amb els baixos destinats a botiga, és una de les joies del modernisme català. La família ha sabut conservar-ne no solament l'arquitectura, sinó també l'interiorisme: mosaics, mobiliari, llums, teixits, vitralls... La visita, molt recomanable, s'ha de gestionar a través de l'Oficina de Turisme.

Un passeig pel centre de la ciutat fa possible admirar aquests edificis i vint-i-tres façanes modernistes més (estan assenyalades amb una placa). L'Oficina de Turisme ofereix una visita guiada que combina el recorregut per la Ciutat Modernista amb l'entrada a edificis singulars.

PER ARRIBAR-HI

Les principals carreteres d'accés a Reus són l'N-420, la T-11, l'A-7 que connecta amb la C-14, l i l'autopista AP-7 (sortida 34).
Oficina de Turisme. Plaça del Mercadal, 3 Telèfon 977 010 670 www.turisme.reus.cat
Gaudí Centre. Plaça Mercadal, 3 www.gaudicentre.cat
‘De Gaudí a Domènech i Montaner'. Visites guiades, tots els dissabtes, al Gaudí Centre, Ruta del Modernisme Reus i a l'Institut Pere Mata. Cal fer reserva a l'Oficina de Turisme.
Consell Regulador de la DOP Siurana. C/ Antoni Gaudi, 66, D-1-B. Reus. www.siurana.info

Oli nou de la DOP Siurana

M.J.R.

Si escull aquest dissabte per fer la Ruta del Modernisme, el visitant podrà aprofitar l'estada a Reus per arribar-se a la Fira de l'Oli de Siurana. Hi participaran una trentena d'expositors que presentaran l'oli de la nova collita: els interessats podran optar entre 24 varietats diferents d'oli de cooperatives i molins que pertanyen a aquesta denominació d'origen. A més, dissabte al matí tindrà lloc l'acte més popular: un esmorzar degustació per a 3.500 persones. Durant la diada s'ofereixen visites guiades a l'exposició L'elixir daurat, tastos d'olis guanyadors dels premis CDO, i una taula rodona sobre el sector. D'altra banda, una vintena de restaurants de la ciutat incorporen a la seva carta un plat especial elaborat amb oli nou de Siurana, en una Mostra Gastronòmica que s'allargarà fins al dia 30 de novembre. La fira s'inaugurarà aquest divendres a la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.