Societat
El camí de Sant Jaume passa pel Llobregat
La Generalitat senyalitza dos ramals més del camí de Sant Jaume, entre Barcelona i Montserrat passant pel Baix Llobregat i el Vallès Occidental
El monestir disposa d'un espai d'acollida per als peregrins que comencen el camí per Catalunya
La capella de Sant Jaume, al centre de Barcelona, és el punt de partida dels dos ramals del camí de Sant Jaume que passen per diferents municipis del Baix Llobregat i el Vallès Occidental i tenen com a primera parada el monestir de Montserrat. La Generalitat ultima la senyalització de les dues vies que travessen municipis com ara Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Castellbisbal, Abrera i Olesa de Montserrat, per la banda del Baix Llobregat, i Sant Cugat del Vallès, Sabadell i Terrassa, pel cantó del Vallès Occidental. Aquesta iniciativa, impulsada per la direcció general de Turisme, s'emmarca en el projecte de recuperació dels camins de Sant Jaume. “Històricament, Catalunya ha estat lligada al camí perquè, per la situació geogràfica, existia tota una tradició de camins i ramals, i per haver estat –i encara ho és– una de les principals fonts de peregrins”, afirma el subdirector de programació turística, Jaume Font. Es calcula que un 10% dels peregrins són catalans. La relació de Catalunya amb el camí de Sant Jaume també és oficial: la Generalitat forma part del Consell Xacobeu, l'organisme que coordina la relació entre l'Estat i els territoris que formen part del camí.
El ramal del Baix Llobregat segueix el riu. Segons Font, és un camí que ara per ara utilitzen molts excursionistes. La via més tradicional, però, és la que passa per Collserola. La senyalització dels dos camins suposa un primer pas que, en un futur, s'ha d'anar completant amb la instal·lació de serveis per als peregrins. De moment, no existeix cap lloc per pernoctar entre Barcelona i Montserrat. Tal com succeeix en altres punts del camí a la resta de l'Estat, els dos ramals tenen parts urbanes que poden resultar feixugues per als peregrins. Així, per exemple, a Olesa de Montserrat el ramal passa pel polígon industrial de Can Singla. Al municipi del Baix Llobregat, però, també s'endinsa en un passeig més agradable per l'interior del nucli urbà, pel carrer de Francesc Macià, la plaça de Catalunya i travessa el mercat municipal. Segons Font, amb la senyalització, s'ha intentat que siguin rutes fàcils i públiques amb espais de descans.
Cal tenir en compte que no hi ha gaire gent que sàpiga que el camí de Sant Jaume es pot començar des de Barcelona, malgrat que existeixen diferents associacions d'amics del camí a la zona. Amb la senyalització i la publicació d'una guia dels dos camins –a més de l'existència d'una pàgina web dedicada al camí de Sant Jaume– es vol potenciar la ruta catalana i els dos ramals que surten de Barcelona.
El paper de Montserrat
Montserrat disposa d'un espai d'acollida per a peregrins, segons explica el rector del santuari de Montserrat, Josep Maria Sanromà. Els peregrins poden passar-hi una nit i compartir algunes activitats amb els monjos. Segons Sanromà, la presència de caminants és constant però no molt elevada. Explica que normalment reben visites, habitualment sense haver avisat, els caps de setmana i els mesos d'estiu. A Montserrat, els peregrins –que no sempre van a Santiago de Compostel·la– reben la credencial. Aquest 2010, com que ha coincidit amb la celebració de l'Any Xacobeu, el nombre de visites ha estat més alt. Sanromà creu que el fet de senyalitzar la ruta pot fer que augmenti l'afluència de visitants.