Societat

Vitec elabora un protocol per avaluar els vins pioner a l'Estat

Els membres del parc s'entrenen per ser els primers a aplicar un mètode que garanteix l'objectivitat en la qualificació d'un producte

Viticultura de precisió, anàlisis dels sòls, elaboració de vins i caves, analítiques de control del procés d'embotellament o millora del posicionament d'un producte al mercat. Aquests són alguns dels múltiples serveis que ofereix el Parc Tecnològic del Vi (Vitec) de Falset, que va obrir les seves portes l'agost del 2009, amb el clar objectiu d'assajar pràctiques innovadores que serveixin al sector vitivinícola català per continuar creixent. Una d'aquestes línies diferenciadores és que el centre aspira a comptar l'any vinent amb el primer equip professional de tastadors de vins acreditat de l'Estat. Per aconseguir-ho, vuit treballadors s'estan entrenant mitjançant una pràctica que consisteix a aplicar uns protocols específics que unifiquen l'avaluació sensorial dels vins. Per preparar-se, es reuneixen dos o tres cops per setmana a la sala de tast: una cambra amb materials blancs immaculats i unes llums que compleixen la normativa per no distorsionar com es veu el producte en la copa.

Homogeneïtzar els termes

L'especialització en la detecció i quantificació dels atributs d'un producte els donarà la capacitat de valorar-ne les característiques visuals, de gust, d'olfacte i fins i tot de tacte. El més important és que, alhora, aquests coneixements els permetran assegurar la imparcialitat dels seus resultats. Sobretot per a les denominacions d'origen, “disposar d'un panell de tast homologat és una necessitat imperiosa”. Així ho creu el director general de la fundació que gestiona Vitec, Sergi de Lamo, que afegeix que “cal objectivar al màxim els tastos, que són la validació final d'un producte per saber si compleix amb els objectius de qualitat”. L'enòloga Marta Ferrés és la responsable de guiar les sessions d'entrenament. Detalla que la finalitat és que “tothom anomeni els atributs del vi de la mateixa manera, com ara l'acidesa o l'untuositat. Per això, també estem homogeneïtzant la terminologia per especificar les virtuts i els defectes d'un producte”: si un vi és dolç, tots els jutges han de fer servir els mateixos criteris per definir-lo. És a dir, n'han d'identificar i anomenar de la mateixa manera el color, el gust i l'aroma”.

L'Entitat Nacional d'Acreditació és l'organisme que revisarà el mètode que estan aplicant per veure si és rigorós i que decidirà si els professionals de Vitec estan preparats per rebre l'acreditació. Si l'aconsegueixen, podran assessorar i formar les denominacions d'origen (DO) sobre la manera en què han de preparar el seu propi grup d'experts. Aquesta facultat és interessant perquè es preveu que la nova normativa de l'Organització Comuna del Mercat obligui a partir de l'any vinent que tots els vins qualificats per les DO estiguin homologats per panells de tast.

LA FRASE

Els jutges han d'utilitzar els mateixos criteris a l'hora de definir el color, el gust i l'aroma d'un vi
Marta Ferré
enòloga del parc tecnològic del vi (vitec) de falset

LA DATA

2011
Al final de l'any vinent, els treballadors del Parc Tecnològic del Vi es podrien convertir en jutges experts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.