la contra

Les fosses del Pla de l'Estany

Un llibre de Jordi Galofré i Miquel Rostollet se centra en els morts de la Guerra Civil no identificats

El santuari del Collell és un exemple paradigmàtic que han escollit l'historiador Jordi Galofré i l'expert en temes d'història comarcal Miquel Rostollet per deixar palès en un llibre i en una ruta guiada que la Guerra Civil espanyola va causar molt de dolor als dos bàndols. «És un llibre i una ruta de les víctimes dels dos bàndols», diu el primer, que recorda que a prop del Collell hi ha dues fosses de morts del conflicte bèl·lic, una de 48 combatents del bàndol de Franco i una altra amb quinze del bàndol republicà.

Galofré i Rostollet són els autors del llibret de 28 planes Les fosses comunes al Pla de l'Estany (1936-1939), que han publicat amb el suport econòmic dels ajuntaments de Banyoles i Sant Miquel de Campmajor i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany. En aquest treball, que han realitzat agafant el fil de la tesi de Queralt Solé sobre les fosses comunes, hi deixen palès que, tot i que al Pla de l'Estany no hi va haver front, va ser una zona important quant al nombre de morts que s'hi van produir, sobretot en la retirada.

El llibre s'estructura a través de la informació recopilada de sis tipus de fosses. Es tracta de les del 36, sobretot de religiosos i de gent de dreta, la majoria identificats i enterrats; d'una de les del Collell, amb 48 cadàvers del bàndol nacional; les de l'hospital militar habilitat al monestir de Banyoles, amb més d'un centenar de soldats; les del cementiri banyolí; l'altra del Collell amb els morts republicans de la retirada i les dels afusellats al cementiri de Girona. El llibre es va presentar ahir, juntament amb les tres rutes guiades que es duran a terme tres diumenges de maig, a partir del vinent, en tres d'aquestes fosses. Són obertes a tothom i només cal presentar-se a les deu del matí de cadascun d'aquests diumenges al monestir de Banyoles. La primera de les visites es farà on hi havia l'hospital militar, que va acollir sobretot combatents del bàndol republicà de la batalla de l'Ebre. La segona, al cementiri de Banyoles, on no hi ha cap combatent enterrat, ja que la majoria de les despulles dels morts o bé se les van endur els familiars o bé són enterrades al nínxol de la Casa Missió. I la tercera es farà a Sant Miquel de Campmajor, al costat del santuari de Santa Maria del Collell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi AMbient

Estudien el nivell de metà que retenen els boscos catalans

Cerdanyola del Vallès
economia

Territori signa el conveni per a la construcció d’una rotonda en l’encreuament entre la C-14 i l’LV-3025, a Agramunt

Barcelona
medi Ambient

Aigües de Reus adjudica els treballs de recuperació de tres nous pous d’aigua del recinte de l’aeroport

Barcelona
societat

Fan retirar una vuitantena de vehicles abandonats als carrers

girona

El Port de Barcelona inicia la licitació per a la construcció de tres molls i la nova terminal de ferris al Moll Adossat

Barcelona
societat

Un brot de gastroenteritis ha afectat 29 nens i monitors d’uns campaments

la vall d’en bas
Medi ambient

La nova comunitat de regants del Penedès i Garraf donarà cobertura 25.000 hectàrees de vinya

Sant Martí Sarroca
patrimoni

Restauren mig miler d’elements arquitectònics i escultòrics gòtics de la coberta de la Catedral de Tortosa

Tortosa
llengua

Dos de cada tres catalanoparlants veuen en la llengua, identitat

barcelona