Societat

MOBILITAT

Les tarifes del transport públic s'apujaran un 2,9%

El secretari de Mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, va situar ahir el finançament del sistema de transport públic català com el gran “repte” de futur, ja que la retallada de les aportacions de l'Estat, aquest any, la congelació prevista per al 2011 i l'increment sostingut del nombre d'usuaris –sumats a l'encariment de l'energia– fan el problema “cada cop més gran, com una bola de neu”.

Per aquest motiu, Nadal va avançar ahir als representants dels municipis de l'Agrupació de Municipis amb Transport Urbà (AMTU) que proposaran a l'ATM un “increment moderat” del 2,9% sobre les tarifes del transport públic metropolità el 2011. La mitjana d'increment supera la previsió oficial d'inflació del govern estatal (2,3%), però Nadal va defensar que suposa només “no perdre-hi ni guanyar-hi”, i que els usuaris només fan front al 40% del cost real dels trajectes, mentre que les administracions subvencionen el 60% restant.

Balanç positiu

Nadal va apuntar que, malgrat la incidència de la crisi, la mobilitat en transport públic s'ha incrementat aquest any. I ho va atribuir, en part, a la millora del servei de rodalies arran del traspàs a la Generalitat. “S'ha incrementat la informació” i hi ha hagut “una reducció significativa del nombre d'avaries”, va destacar. A més, a partir del 19 de desembre, amb l'entrada en vigor dels nous horaris d'hivern, s'incrementaran les freqüències en algunes línies.

Per cloure l'assemblea dels municipis amb transport urbà de la segona corona, el conseller de Política Territorial en funcions, Joaquim Nadal, va valorar altres projectes impulsats pel tripartit, com ara la integració tarifària de totes les comarques catalanes, prevista per al 2012, o la millora de l'accessibilitat a la xarxa de metro de Barcelona.

El conseller, en canvi, va defugir la resposta a la reivindicació dels ciutadans de Terrassa per formar part de la zona 2 del sistema tarifari de l'ATM, igual que Sabadell. Per Nadal, la mesura està “en estudi”, però va recordar que podria portar “problemes en cadena” si després altres municipis fronterers també reivindiquen el canvi. En tot cas, va dir, “ho haurà de resoldre el nou govern”, i la regidora santcugatenca Marta Subirà (CiU) també va reivindicar que el seu municipi passi de la zona 2 a la 1.

7
milions d'euros
ha destinat l'últim any el govern de la Generalitat, com a subvencions, als municipis de l'AMTU.

Continuïtat en el diàleg amb els municipis

A més del balanç, el conseller Nadal va demanar al futur executiu de CiU “continuïtat institucional i diàleg amb els municipis”: “Més enllà de les persones, els partits i fins i tot les prioritats polítiques, hem defensat el més alt respecte per l'autonomia municipal, que –per als que no se'n recordin– va costar molt de conquerir”. El president de l'AMTU i alcalde de Granollers, Josep Mayoral (PSC), també va recordar que els últims 7 anys l'aportació de la Generalitat a l'ens “ha passat de 0 a 7 milions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.