Comença la investigació de les baixes laborals massives de controladors
Les companyies aèries també estudien mesures legals pels danys econòmics del caos
Rubalcaba sentencia que qui desafia l'Estat hi surt perdent
La investigació per determinar què va passar entre la tarda de divendres i el migdia de dissabte, hores en què els controladors es van absentar del servei adduint incapacitat laboral, ja ha començat. A Catalunya, la Guàrdia Civil indaga en els aeroports del Prat, Girona i Reus quins controladors van desatendre el servei i quin va ser el seu comportament durant la crisi en què van al·legar, massivament, problemes psicològics per abandonar les torres de control.
El portaveu de la Fiscalia Superior de Catalunya, Pedro Ariche, va apuntar ahir la probabilitat que les diligències continuïn per la via civil, ja que, des de la declaració de l'estat d'alarma, cap controlador no ha incomplert l'ordre de tornar al servei. La investigació, però, permetrà determinar el nombre concret de controladors que van seguir la vaga encoberta i el grau de participació de cadascun. Precisament, el govern estatal confia que així s'aclareixi si el sindicat de controladors aeris va estar darrere de la mobilització o no.
Més accions judicials
D'altra banda, els anuncis d'accions judicials pel col·lapse aeri es multipliquen. A més dels consumidors –la Facua va anunciar la creació d'una plataforma d'afectats i pròximes denúncies als jutjats–, les companyies aèries estudien mesures legals per rebre compensacions pels danys econòmics. És el cas de, per exemple, l'Aceta, que té entre els seus associats Iberia o Air Europa.
També el govern de les Canàries ha denunciat els controladors aeris pels delictes de sedició (alçament contra l'autoritat establerta) i desobediència.
No obstant això, un dels màxims experts en dret aeronàutic de l'Estat, l'advocat Dan Miró, calcula que menys del 5% dels passatgers afectats reclamarà per la via judicial danys i perjudicis. Miró tampoc no confia gaire en el judici penal a què es podrien enfrontar els controladors, derivat de les investigacions de les fiscalies.
No pensa el mateix el vicepresident Pérez Rubalcaba, que va assegurar que l'acció “no els sortirà gratis [als controladors]”. Després de personificar la mà dura del govern estatal, Rubalcaba va ser contundent en la valoració del conflicte: va afirmar que qui desafia l'Estat hi surt perdent i que l'actitud del col·lectiu abans del decret de divendres ja hauria complicat el pont i festivitats posteriors per la “interpretació intolerable” dels controladors de la manera de comptabilitzar les hores de treball.