Bons torrons fets al sud
La Fira de Nadal de Xixona és una bona oportunitat per visitar la població que concentra la producció torronera més gran de l'àmbit territorial català
Les dates de Nadal ens transporten cada any cap als menjars més elaborats de la cuina tradicional i és per això que en aquesta ocasió ens veiem obligats a traslladar-nos cap a la localitat on s'elabora el torró més conegut de tots els que es fan arreu del nostre territori: Xixona.
L'activitat econòmica més important d'aquesta localitat de l'Alacantí des del segle XIX ha estat l'elaboració de torrons, massapans i dolços, tot i que aquesta activitat té arrels en l'edat mitjana.
El torró, conegut a Xixona amb el mot terró, és unes postres d'origen àrab, elaborades amb sucre, mel i ametlla, que han transcendit fronteres i han conquerit paladars arreu del món. És típic de Nadal, però es consumeix al llarg de tot l'any i de moltes maneres diferents.
Parlar de Xixona és parlar de torró, encara que la seua cuina té una gran varietat de plats, que també s'endinsen en la història d'aquesta terra. Entre les receptes tradicionals destaquen el giraboix, el llegum i l'arròs amb conill.
La rebosteria xixonenca està farcida de suculentes menges que s'elaboren artesanalment als forns tradicionals. Cal tastar les iguales, fetes amb ametlla, farina i canella; les doblades, elaborades amb farina, ous, sucre, oli i anís i, per descomptat, les tortades, realitzades amb sucre, ametlla, llima i canella.
La localitat també fa gelats per a l'estiu. Moltes famílies xixonenques són, per tradició, fabricants de gelats, orxates i granissats. Quan arriba l'època estival, es traslladen a altres pobles i ciutats peninsulars per elaborar-los artesanalment.
Derivada de les seues dues activitats econòmiques més destacades, Xixona és seu del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Xixona i Torró d'Alacant i de l'Associació Nacional de Gelaters Artesans i Comerciants de Gelats i Orxates.
La casa dels Rovira
Al bell mig de la vila, al carrer principal de Xixona, hi ha situada una de les fàbriques artesanals de torró més antigues de la localitat. Fundada l'any 1850, l'actual director i gerent és la sisena generació al capdavant d'una indústria que preserva les especialitats torroneres més genuïnes del poble. Es tracta d'elaboracions garantides de màxima qualitat, a base d'ametlla, mel, clares d'ou, sucre i molta estima pel producte que hi fabriquen fins arribar a les 35 tones cada any.
Només traspassar la porta d'entrada, les fragàncies d'aquest dolç nadalenc inunden la pituïtària i conviden a tastar qualsevol de les múltiples varietats torroneres que s'hi fabriquen. N'hi ha de crema de Xixona, d'Alacant imperial, de xocolata amb ametlla marcona, de crocant, de neu, de rovell d'ou amb canella... i un grapat de productes més.
Quan t'endinses en la instal·lació, sempre amb estrictes normes sanitàries, es poden observar els grans sectors en què està segmentada la fàbrica, segons es tracte de l'elaboració de la línia de torró, de xocolata i de dolços fabricats amb paciència, dedicació i estima.
Es tracta d'un lloc absolutament visitable prèvia cita, en què les bigues de fusta de la casa emmarquen 160 anys de dedicació de la nissaga dels Rovira als torrons i els dolços preparats amb la paciència necessària, el temps exacte i les mans dels millors mestres torroners i pastissers que ocupen els seus obradors.
No es tracta de qualsevol cosa, no. Es tracta d'endolcir el Nadal a milers de llars de tot l'àmbit territorial català i més enllà, amb uns productes genuïnament xixonencs, fets de la forma i manera amb què el costum i la norma dicten per als torrons que es fan a Xixona i que tenen volada internacional.
La fira de Nadal
El segon cap de setmana de desembre la població viu una important fira on el torró i els dolços nadalencs comparteixen lloc amb regals, decoració nadalenca, gastronomia popular, alimentació en general, aixames, nadales, música, balls típics i actuacions folklòriques.
És aquesta una fira que reprèn un costum perdut fa més de dos segles, que enguany se celebra durant els dies 10, 11 i 12 de desembre i en la qual s'apleguen persones arribades de tota la comarca de l'Alacantí i més enllà, que gaudeixen d'un mercat a l'aire lliure on fer les compres nadalenques.
Un poble del segle XIII
Xixona té el seu origen en el segle XIII, en plena època almohade, encara que al seu territori hi ha restes arqueològiques de comunitats humanes de l'edat del bronze. El seu nom ve del llatí saxum, que significa penya. Està situada a 453 metres sobre el nivell del mar i el seu terme municipal és el cinquè en extensió del conjunt dels existents a la demarcació d'Alacant. Quasi un terç de la seua superfície total és zona forestal.
Situada a 25 quilòmetres d'Alacant, la seua geografia està marcada per la muntanya i, en particular, per la serra de la Carrasqueta, camí natural entre Alacant i Alcoi.
És un territori envoltat d'un paisatge de carrasques, de plantes flairoses que la perfumen i de conreus de secà, llaurats i abancalats. L'entorn natural ofereix àmplies possibilitats per a les activitats a l'aire lliure i els esports d'aventura, com ara senderisme, escalada, rutes...