Els pessebres vivents omplen les tardes de Nadal
Centenars de voluntaris de diversos pobles continuen aquesta tradició
Molts mantenen el preu de l'entrada d'altres anys i alguns continuen sent gratuïts, com el de Llers o el de Brunyola
Durant les tardes del dia de Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i també del dia de Reis tothom tindrà almenys un pessebre vivent a prop per poder visitar.
La Garrotxa és una de les comarques amb més implantació d'aquestes representacions, amb pessebres vivents a Sant Joan de les Abadesses, les Preses o Joanetes, amb una representació curiosa de diversos oficis antics. Sense oblidar el de Santa Pau, que no s'ha fet durant sis anys.
Al Baix Empordà també hi ha una tradició bastant arrelada, amb escenaris tan indicats com el de Castell d'Aro o de Pals. Palafrugell el fa per tercer any consecutiu i es podrà veure sortint de la missa del gall de la parròquia de Sant Martí; tot un recorregut per les cases del centre de la vila que acabarà amb una xocolatada.
Pals és un exemple de pessebre amb tradició arrelada –arriba a la 24a edició–, coincidint amb una ubicació com és el poble medieval i amb una variada mostra d'oficis antics.
L'Alt Empordà concentra pessebres molt arrelats, com és el cas del de Bàscara –que va començar el 1973– i que consta d'una vintena de quadres i hi participen uns 210 figurants. Costa vuit euros l'entrada, que es destinen íntegrament a l'agrupació que l'organitza, ja que no té patrocinis ni ajudes d'empreses. Però també n'hi ha d'altres com el de Navata, que va estrenar un recorregut l'any passat des de l'Era de l'Obra fins a l'església i que reuneix 180 figurants. Tampoc no s'hi cobra entrada i es fa el dia 26, a 2/4 de 7 i a 2/4 de 8 del vespre. A Llançà es representa els dies 19 i 26 de desembre, a les 6 i a les 7, a la residència de Temps Lliure. A Llers presumiran de nova sonorització –un bon espetec al Cau del Dimoni esfereirà els més petits–, hi participen 150 figurants i es fa per Nadal, Sant Esteve i els dies 1 i 2 de gener, a les 6 i a 3/4 de 7, i també és de franc.
El de Brunyola és dels més típics de la Selva, l'any que ve celebrarà els 30 anys de vida i reuneix 240 figurants, a part de l'organització. No s'hi cobra entrada, i si es fa és gràcies als patrocinis i a la participació d'establiments del poble i dels voltants. Entre els assistents es sorteja una panera de la mida d'un remolc, amb productes dels patrocinadors.
A Bescanó s'han canviat algunes escenes de lloc respecte de l'any passat. S'hi representen fins a 33 oficis tradicionals. El recorregut comença al voltant de l'Ajuntament i es fa els dies 26, 1 i 2 de gener, a les 7. Amb 4 euros d'entrada, hi ha un piscolabis de moscatell i galetes al final. Amer és l'altra població selvatana on el 25 i el 26 hi ha pessebre, a 2/4 de 7 de la tarda.