Societat

els efectes de la sentència del tc

Mobilitzacions al Camp i l'Ebre per defensar el català a l'escola i al carrer

A la demarcació, es van celebrar concentracions de rebuig a les tres sentències del Tribunal Suprem a Tarragona, Tortosa, Reus, Valls i al Vendrell

L'estocada al model d'immersió lingüística de Catalunya que suposen les tres sentències del Tribunal Suprem, tot instant la Generalitat a considerar el castellà llengua vehicular de l'ensenyament junt amb el català, han desfermat ràpides mobilitzacions de la societat civil. A la capital tarragonina, unes 300 persones es van aplegar a la plaça de la Font, on el membre de la CUP Marc Ferré va manifestar que la llengua catalana “fa més de 300 anys que està sent agredida” i va insistir que fins ara a l'ensenyament és “on sobrevivia”. En la mateixa línia, Marina Gavaldà, del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, també va subratllar que s'està intentant “dividir els centres ”, als quals va fer una crida a “la desobediència”.

Òmnium Cultural Baix Camp, Centre de Lectura, CUP i ERC van organitzar la mobilització a Reus. Jordi Agràs, president del Centre de Lectura, va llegir un manifest, en què es va considerar que les sentències són un “greu atac a la cohesió d'un poble” i que això conduirà cap a una “fragmentació” de la societat. Per la seva banda, el president d'Òmnium, Biel Ferrer, va explicar que la d'ahir va ser una concentració espontània i que passat festes s'organitzarà una convocatòria per donar veu a aquelles persones que han contribuït a la immersió lingüística.

A Valls, la CUP va fer l'acte a la plaça del Blat, sota el lema “independència”. El seu portaveu, Gerard Nogués, va criticar que les institucions no estan a l'altura i va sentenciar: “Cada dia tenim més arguments per dir que l'únic camí és la independència”. A més, amb pancartes com “El català a l'escola ara i sempre” o “Immersió és cohesió” els representants de la CUP van recordar que fora del Parlament “hi ha vida política”. Paral·lelament, a Tortosa, la concentració va tenir lloc a la plaça d'Espanya. L'encarregat de llegir el manifest va ser l'estudiós de la llengua Joan Beltran, autor de diverses obres sobre el català de l'Ebre i del Maestrat. Un centenar de persones amb senyeres i estelades es van aplegar al voltant d'una pancarta en què es llegia el lema Contra les imposicions espanyolistes: defensem el català a les aules i al carrer. A més d'activistes del casal Panxampla i d'Òmnium Cultural, hi havia professors i directors d'escoles; escriptors com Emigdi Subirats i Jesús Tibau; el coordinador d'UP a l'Ebre, Joan Montesó; l'alcalde de Roquetes, Francesc Gas; el candidat d'ERC a l'alcaldia tortosina, Josep Felip Monclús, i el portaveu d'ICV a Tortosa, Jaume Forcadell.

[Informació elaborada per Gisela Pladeveya, Núria Roca, Gustau Moreno i Anna Estallo]


Més informació, a Política pàgina 21.

LA FRASE

El català fa més de 300 anys que està sent atacat. Instem els centres escolars a la desobediència
Marc Ferré
membre de la candidatura d'unitat popular (cup)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.