Societat

Ja es pot veure l'eclipsi parcial de sol

El fenomen és l'únic que es podrà veure aquest any a Catalunya

Cal protegir-se els ulls de manera adequada per a observar l'astre

Ja es pot observar l'únic l'eclipsi parcial de sol que es podrà veure aquest any a Catalunya. L'astre ha sortit avui a les 8:19 hores del matí, però ho ha fet tapat per la lluna. A les 8:58 hores, el fenomen ha arribat al seu punt àlgid, amb un 54% d'ocultació del sol.

Així, si els núvols ho permeten, l'eclipsi serà visible durant dues hores, fins a les 10:18, quan el sol tornarà a brillar en solitari.

Per a poder observar el fenomen amb seguretat cal protegir-se els ulls de manera adequada utilitzar instruments especialment dissenyats per a aquesta finalitat i no, en cap cas, ulleres de sol, ni radiografies, negatius o vidres fumats.

Un dels mètodes recomanats pels experts és projectar la imatge de l'astre a través d'un telescopi sobre una pantalla o un full de paper. Un altra tècnica, a l'abast de tothom és utilitzar una càmera fosca, que es pot fer practicant un forat a una capsa.

Una altra manera segura de seguir l'eclipsi és a través de la web del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la UB, que el retransmet en directe des de les 8:25.

El proper eclipsi de sol visible des del Principat es produirà el 20 de març del 2015 i també serà parcial. Això si, els propers 15 de juny i 10 de desembre es podran veure dos eclipsis de Lluna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.