La Val d'Aran recupera els productes artesans de la comarca
El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Joaquim Llena, i el Síndic d'Aran, Francès Boya, han presentat avui una nova línea en l'àmbit agroalimentari que recuperarà els productes artesans aranesos. L'anunci s'ha fet aprofitant la visita del conseller Llena a la nova formatgeria de Bagergue, les instal·lacions de la qual ja estàn a punt per començar la recuperació dels formatges artesans aranesos, de vaca i d'ovella, després de mesos d'estudis i recuperació del seu procés d'elaboració.
La idea central és aprofitar la important afluència de turisme que atrauen les activitats de neu i natura per vendre els productes sense necessitat d'exportar-los, i recuperar l'agricultura i ramaderia araneses «com a activitat productiva amb molts valors afegits». Així mateix, també es vol recuperar els pagesos com a productors i no com a «simples mantenidors del paisatge».
Joaquim Llena ha destacat el que els francesos anomenen 'terroir' en l'àmbit de la viticultura com a principal valor afegit d'aquests productes agroalimentaris aranesos, i que consisteix en la repercussió que les singularitats de l'entorn natural i cultural tenen en la qualitat i el sabor dels productes de la terra. Ha posat com a exemple la poma que es produeix als Alps, que és la més apreciada del món i aporta uns beneficis de fins a 30.000 € per hectàrea.
El Síndic d'Aran, Francesc Boya, ha assegurat que el Conselh Generau ja està treballant en una marca de garantia que serà el pas previ per a una futura denominació d'origen. Boya també ha anunciat que aquesta línia de treball comença amb el formatge però pot tenir continuïtat en els patés, el fruits vermells, la sidra, i d'altres productes.
D'altra banda, el conseller, en relació al rebuig de la nova proposta de Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) del projecte del canal Segarra-Garrigues per part dels regants, ha recordat que no poden presentar cap pla de gestió fins que la nova proposta de zonificació de les ZEPA hagi estat aprovada per Brussel·les.