Monogràfics

ASCÓ (Ribera d'Ebre)

Festa de Sant Antoni

Al voltant de la foguera

Amb la llenya a plaça i tot a punt perquè aquesta nit s'encengui la foguera, Ascó ha encetat la Festa de Sant Antoni, declarada festa patrimonial d'interès nacional per la Generalitat aquest darrer mes de maig. El màxim reconeixement es recolza en el ritual festiu d'aquesta celebració, molt ric, i en elements especials, com són la jota d'Ascó o les corrides al carrer dels Clots.

Aquest divendres se celebraran els Tres Tombs, encapçalats pels majorals i el clavari, i després de l'ofici, al circuit de Sant Antoni, tindran lloc les primeres corrides, tal com es coneixen les tradicionals curses de cavalls, matxos i rucs. A la tarda, Pascual Plou, que havia exercit de mestre a Ascó, pronunciarà el pregó i tot seguit s'encendrà la foguera, veritable símbol de la festa. Al seu voltant es ballen jotes (de la jota d'Ascó se'n tenen referències escrites de 1520), es parla, es menja, s'hi balla i s'hi fan espectacles, com el que oferirà el Mag Lari aquesta nit. Dissabte torna a ser dia de curses i de trobada vora el foc i diumenge tindran lloc les corrides al carrer dels Clots.

Fins al 16 de gener.

Els majorals

M.J.R.

Les festes de Sant Antoni estan organitzades pels majorals: un equip de tres persones que s'ocupa de preparar-ho tot durant un període de tres anys. En aquest temps, i de manera successiva, un d'ells es converteix en clavari, la persona que custodiarà la imatge de sant Antoni a casa seva durant un any, fins a l'inici de les següents festes. Enguany el clavari és Josep Martínez i els majorals, Josep Miquel Biernés i Jordi Jornet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.