Bellesa interior
Sota els prats verds i les muntanyes nevades, Cantàbria amaga sorpreses mil·lenàries
La mescla de cultura, història i natura és el major atractiu turístic que ofereix la comunitat de Cantàbria, i deu coves amb art rupestre declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco, i més de 6.500 cavitats d'interès geològic són la seva millor targeta de presentació.
Situada a Santillana del Mar trobem la cova d'Altamira, segurament una de les més conegudes. Descoberta l'any 1879, va despertar un gran interès per la gran qualitat de les seves pintures i gravats. La cova reuneix tots els temes d'art de l'època paleolítica, realitzats amb tot tipus de tècniques. Durant la dècada dels cinquanta milers de visitants d'arreu van afectar negativament la conservació de les pintures, i per aquest motiu al final dels setanta es va decidir tancar-les al públic. Actualment l'accés està molt restringit, però gràcies a la tecnologia s'ha creat una reproducció exacta de la cavitat que permet als visitants admirar les representacions pictòriques. A causa de la gran afluència de públic es recomana reservar hora (tel. 942 818 005 o www.museodealtamira.com). Una altra parada obligatòria és El Soplao, una cova de gran interès geològic situada entre les poblacions de Valdáliga, Herrerías i Rionansa, a 540 metres d'altitud. Coneguda amb el sobrenom de la Capella Sixtina de la geologia, i famosa per la peculiaritat de les seves formacions, ja que hi conviuen grans superfícies entapissades d'aragonita, falsos sostres, estalagmites i estalactites excèntriques. Les excèntriques són formacions geològiques naturals que no tenen eix, a diferència de les estalactites i les estalagmites, de manera que adopten formes imprevisibles. Aquest conjunt dóna a la cova un sorprenent joc de llums, ombres i colors. Una recreació d'un tren miner trasllada els visitants des de la galeria minera La Isidra fins a la cova, on es continua el recorregut a peu. Els més intrèpids poden optar per fer una ruta que recorre tres quilòmetres de la cova des del túnel de La Isidra fins a la galeria de Los Italianos, El Campamento, la sala d'El Órdago i les galeries d'El Bosque i La Sinera. És convenient portar calçat còmode i roba d'abric, ja que la temperatura interior volta els 12 o 13 graus, i igual que en el cas d'Altamira, es recomana reservar hora de visita (tel. 902 820 282 o www.elsoplao.com). A la vora del riu Pas, a Puente Viesgo, s'alça Monte Castillo, una elevació que amaga un laberint de coves al seu interior. Cinc d'aquestes coves presenten manifestacions rupestres paleolítiques, concretament la d'El Castillo, a l'interior de la qual s'han localitzat més de 275 figures d'art rupestre que han estat objecte d'estudi per comprendre el desenvolupament i el comportament humà durant la prehistòria al sud-oest d'Europa. Els visitants recorren quasi 275 metres de parets amb representacions d'animals (cavalls, bisons, cérvols, mamuts...), formes geomètriques de composicions complexes i referències a l'ésser humà mitjançant la plasmació del palmell de la mà. Reserves al 942 598 425 o www.cuevas.culturadecantabria.com.
Cantàbria té una àmplia varietat de productes autòctons que ocupen un lloc important en la gastronomia típica de la zona. Destaquen per la seva qualitat els formatges, passant per una gran varietat de carns i conserves, o el famós peix i marisc del Cantàbric. Ben populars són les anxoves i el bonítol, les rabas (calamars) i els dolços com els sobaos pasiegos i les quesadas. Potser més desconeguts són els maganos o maganinos encebollados, un tipus de calamar pescat artesanalment típic de la zona de Santander. No en va la gastronomia de Santander és considerada una de les més refinades i prestigioses del nord de l'Estat espanyol.
PER MENJAR
PER ARRIBAR-HI
Terra de palaus
Sortint a la superfície, podem visitar un altre dels atractius de la comunitat: els palaus.
A Santander, situat a la península que li dóna nom, trobem el Palau Reial de La Magdalena, l'edifici més emblemàtic de la ciutat. Es va construir com a casa d'estiueig dels reis Alfons XIII, aficionat als esports aquàtics, i la princesa britànica Victòria Eugènia de Battenberg, que anava a la platja d'El Sardinero a prendre els coneguts banys d'onades.
Al municipi de Comillas es pot visitar el Palau de Sobrellano, un edifici d'estil neogòtic obra de l'arquitecte català Joan Martorell. La seva construcció va ser encarregada pel primer marquès de Comillas, Don Antonio López i López, i al seu interior encara hi resten algunes peces del mobiliari original, obra d'Antoni Gaudí.