El sopar d'entrega de la Xicoia d'Or celebrat a Sort posà l'accent en la defensa de la cuina tradicional

Entre els guardonats hi ha l'escriptor Quim Monzó, premiat com a millor gastrònom de l'any

Més de 150 persones han assistit al sopar d'entrega de Xicoies d'Or celebrat aquest diumenge a l'Hotel Pessets de Sort. El primer guardonat va ser l'escriptor Quim Monzó qui va dir que li agradava menjar però que estava «fins als nassos» que l'estafessin, que li agradava pagar, però que es queixava de pagar i que li donessin «una fantasmada que no va enlloc». Monzó va afegir que calia deixar-se «de tanta tonteria i tanta estupidesa» i mantenir-se «fidel als fogons i a la cassola». Monzó es va endur el premi com a millor gastrònom de l'any.

El periodista Carlos Pérez de Rozas va ser guardonat com a millor ambaixador del Pallars i de la seva cuina. Pérez de Rozas va desgranar les qualitats dels productes del Pallars com els formatges, els embotits o fins i tot el pa que es fa en alguns forns de pa tradicional. Un dels productes del Pallars com és el formatge de La Peça d'Altron ha estat premiat com a millor producte de l'any. El pastisser Oriol Balaguer es va endur el premi com a millor cuiner de l'any i va agrair el guardó de manera especial al fet que li entreguin els companys de professió. El guardó més emotiu va ser el concedit a Cinto Gabriel de l'Hotel Cardós de Ribera de Cardós per la seva trajectòria professional, més de 50 anys al capdavant del negoci familiar. Gabriel va agrair que la gent de la professió li hagués reconegut la feina i es va a mostrar especialment satisfet reconeixent que la seva principal afició és treballar en el negoci familiar. A Cinto Gabriel li va fee entrega del premi el conseller de Governació, Jordi Ausàs qui va destacar la feina de l'Associació La Xicoia, exemple d'unió, i va posar especial atenció en la promoció dels productes de la terra i de la ramaderia de la zona, principals actius per poder fer una bona cuina, produint carn de qualitat. El conseller va reivindicar també el paper que han representat durant anys les dones a la cuina.

Josep Castellarnau, president de l'Associació, vadir que el Sopar de la Xicoia d'Or d'aquesta sisena edició havia servit per promocionar les xicoies, enciam que dóna nom a l'associació, i la carn d'ovella xisqueta, raça autòctona de la zona. Com anècdota destacar que un dels plats que es van oferir durant el sopar va ser un caneló de pernil de ruc amb formatge. Quim Monzó ha dit que va tenir coneixement de l'Associació arran d'un sopar que es va organitzar fa 3 anys on la base principal era carn de ruc i tota la polèmica que es va generar al seu voltant. Monzó es va mostrar defensor i va dir que havia menjat carn de ruc a Itàlia i no havia passat res i carn de gos a Vietnam i tampoc i va afegir que aquesta va ser una polèmica innecessària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.