Societat

La contra

Sant Martí, fora de l'escut

Arenys de Munt vol oficialitzar el seu escut i això l'obliga a fer desaparèixer la figura del patró dalt del cavall i triar, segons la normativa heràldica, entre elements identificatius

Com passa en altres pobles de Catalunya, l'escut que fa servir l'Ajuntament està fora de normativa des del punt de vista historiogràfic i de l'heràldica i per tant no es pot considerar oficial. La situació, però, canviarà després que s'han fet els tràmits corresponents des del consistori per legalitzar l'escut i també poder disposar així d'una bandera que fins ara no tenien. Arran de l'anàlisi que han fet els tècnics sota la supervisió de l'expert en heràldica Armand de Fluvià i tenint en compte el que estableix la normativa hi ha tres propostes damunt la taula. Totes elles comporten fer desaparèixer la figura de Sant Martí, que surt enfilat damunt el cavall i tallant la capa amb una espasa per oferir-la a un captaire. Tal com explica el regidor de Comunicació, Alfons Molons, la normativa no permet la figura humana en els escuts i és per això que s'han fet un seguit de propostes, totes elles amb elements singulars del municipi, com ara l'orografia dels tres turons que caracteritzen els dos Arenys. Aquest mateix escut amb un arbre a sobre el turó del mig, de fet, no és del tot nou. Segons Molons, és molt similar al que apareix a les medalles de regidors de la República. Altres propostes que han sortit i que es posaran a consideració de la comissió del nomenclàtor que es reunirà al febrer és la de l'espasa o la ferradura. La imatge del cavall no es podia recuperar ja que és la que tenen a l'escut de Sant Martí de Torroella, segons apunta Molons. La voluntat de l'Ajuntament és que es puguin anar descartant propostes i, si cal, fer un consell més ampli per portar a terme una votació popular. A partir del disseny de l'escut i els colors que hi puguin aparèixer es podran combinar també a la bandera. Un cop s'hagi escollit l'escut ja es podrà fer servir en els documents oficials. Segons l'alcalde, Carles Móra, serà una transició “lenta i progressiva” ja que la gent també se l'haurà de fer seu. “Mai se sap quina pot ser la reacció pel que fa a l'acceptació del poble, si pot agradar o no”, afegeix. L'escut actual, segons explica l'alcalde, és, per molts, el que han vist tota la vida i fins i tot podria ferir “susceptibilitats” ja que hi ha gent del poble que va participar en el seu últim redisseny, com ara Narcís Ribas. D'altres, com és el cas de l'artista local, Josep Lluís Sueiro, n'ha fet una versió pròpia que es pot veure aquests dies a la sala d'exposicions municipal. La seva reproducció posa més color a l'original ja que el troba massa apagat. Per això ha sembrat un prat de flors i un arbre al voltant de Sant Martí. L'obra que ha realitzat amb la intenció de cedir a l'Ajuntament un cop acabi l'exposició, segur que no es podrà tenir en compte en les propostes del nomenclàtor. Ni el patró, ni res que s'assembli a una figura humana, té cabuda als escuts oficials, com ja han deixat clar els experts en heràldica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.