Societat

Religió

L'Església vol explicar el seu discurs sobre la pau

La Facultat de Teologia dedica les III Jornades d'Ètica i Món Contemporani a la pau

Una de les conferenciants serà Flaminia Giovanelli, la número tres del Consell Pontifici de Justícia i Pau

La Facultat de Teologia de Catalunya dedica les III Jornades d'Ètica i Món Contemporani –que es faran demà i dimarts– a la pau. Les dues jornades anteriors, totes organitzades pel Seminari de Doctrina i Acció Social de l'Església, SEDASE, del departament de Teologia Moral, s'havien dedicat a l'economia i la política.

Les jornades, que estan obertes a tothom, s'estructuraran en dues parts. En la primera, l'expert Senén Florensa, de l'Institut Europeu de la Mediterrània, parlarà de la situació conflictiva del món, un punt que està més que d'actualitat a causa de les revolucions de Tunísia i Egipte. Una segona conferència, titulada Pau a la Terra, anirà a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco.

En la segona part, dedicada al pensament ètic i l'acció eclesial, la facultat porta dos pesos pesants vinguts expressament de Roma: Flaminia Giovanelli, la número 3 del Consell Pontifici de Justícia i Pau, que parlarà de l'ètica de la pau, i Mario Giro, membre de la comunitat de Sant Egidi, que parlarà de les obligacions i compromisos en favor de la pau.

“Ens interessa construir un observatori dels conflictes mundials i, després, parlar de les respostes que hi ha a aquests conflictes, tant en la teoria com en la pràctica”, explica el degà de la Facultat de Teologia, Armand Puig. “Pel que fa a la teoria –continua Puig–, creiem que des del catolicisme hi ha un discurs per la pau. L'Església té coses a dir; en primer lloc cal recuperar el discurs que el papa Joan XXIII va fer a partir de l'encíclica Pacem in Terris del 1963, en què va establir una relació molt potent entre pau i justícia”. “I no només recuperar aquell discurs, sinó tots els que han vingut després, des del que va fer Pau VI a l'ONU, fins als que fa ara Benet XVI, en què la pau ha passat a ser la base dels textos pontificis”, concreta el degà.

Quant a la dimensió pràctica, un membre de la comunitat de Sant Egidi parlarà sobre la manera d'aconseguir la pau. Aquesta comunitat és experta a mitjançar en conflictes a tot el món i va ser proposada candidata a premi Nobel de la Pau. “Els de Sant Egidi ens parlaran de la clau en qualsevol mediació: el diàleg, que és la peça que ha de substituir la desconfiança, la nostra particular guerra freda”, diu Puig.

LA FRASE

Hem de substituir la desconfiança, la nova ‘guerra freda', pel diàleg
Armand Puig
degà de la facultat de teologia de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.