Religió
L'Església vol explicar el seu discurs sobre la pau
La Facultat de Teologia dedica les III Jornades d'Ètica i Món Contemporani a la pau
Una de les conferenciants serà Flaminia Giovanelli, la número tres del Consell Pontifici de Justícia i Pau
La Facultat de Teologia de Catalunya dedica les III Jornades d'Ètica i Món Contemporani –que es faran demà i dimarts– a la pau. Les dues jornades anteriors, totes organitzades pel Seminari de Doctrina i Acció Social de l'Església, SEDASE, del departament de Teologia Moral, s'havien dedicat a l'economia i la política.
Les jornades, que estan obertes a tothom, s'estructuraran en dues parts. En la primera, l'expert Senén Florensa, de l'Institut Europeu de la Mediterrània, parlarà de la situació conflictiva del món, un punt que està més que d'actualitat a causa de les revolucions de Tunísia i Egipte. Una segona conferència, titulada Pau a la Terra, anirà a càrrec de Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la Unesco.
En la segona part, dedicada al pensament ètic i l'acció eclesial, la facultat porta dos pesos pesants vinguts expressament de Roma: Flaminia Giovanelli, la número 3 del Consell Pontifici de Justícia i Pau, que parlarà de l'ètica de la pau, i Mario Giro, membre de la comunitat de Sant Egidi, que parlarà de les obligacions i compromisos en favor de la pau.
“Ens interessa construir un observatori dels conflictes mundials i, després, parlar de les respostes que hi ha a aquests conflictes, tant en la teoria com en la pràctica”, explica el degà de la Facultat de Teologia, Armand Puig. “Pel que fa a la teoria –continua Puig–, creiem que des del catolicisme hi ha un discurs per la pau. L'Església té coses a dir; en primer lloc cal recuperar el discurs que el papa Joan XXIII va fer a partir de l'encíclica Pacem in Terris del 1963, en què va establir una relació molt potent entre pau i justícia”. “I no només recuperar aquell discurs, sinó tots els que han vingut després, des del que va fer Pau VI a l'ONU, fins als que fa ara Benet XVI, en què la pau ha passat a ser la base dels textos pontificis”, concreta el degà.
Quant a la dimensió pràctica, un membre de la comunitat de Sant Egidi parlarà sobre la manera d'aconseguir la pau. Aquesta comunitat és experta a mitjançar en conflictes a tot el món i va ser proposada candidata a premi Nobel de la Pau. “Els de Sant Egidi ens parlaran de la clau en qualsevol mediació: el diàleg, que és la peça que ha de substituir la desconfiança, la nostra particular guerra freda”, diu Puig.