Societat

FLAMINIA GIOVANELLI

SOSTSECRETÀRIA DEL PONTIFICI CONSELL JUSTÍCIA I PAU

“La dona ja va tenint més poder a l'Església ”

“El papa està molt content de tenir una dona en un lloc responsabilitat”

“Les revolucions àrabs ens preocupen per si venen règims més intolerants”

“El papa ha convocat una trobada de líders religiosos per intentar potenciar el diàleg com a únic instrument de pau “

Flaminia Giovanelli és una de les dones amb més poder de la Santa Seu. Número tres del Pontifici Consell Justícia i Pau, és la primera persona laica que arriba a un càrrec tan important a la Santa Seu. És doctora en Ciències Polítiques a Roma i diplomada en Biblioteconomia i Ciències Religioses.
Patim pels coptes, per tots els cristians que fa 2.000 anys viuen en països ara islàmics

Flaminia Giovanelli , sotssecretària del Pontifici Consell Justícia i Pau (un ministeri de la Santa Seu creat per Pau VI per promoure des de la doctrina de l'Església el desenvolupament dels països pobres i la justícia social internacional) ha estat aquesta setmana a Barcelona per participar a les III Jornades d'Ètica i Món Contemporani organitzades per la Facultat de Teologia de Catalunya dedicades aquest any a la pau. Dimarts va atendre l'AVUI.

Quan el papa la va nomenar es va dir que darrera hi havia “la gran confiança” de Benet XVI per la dona.

Mai he treballat amb la idea de fer-ho en quant a dona, he treballat i punt, però sí que és veritat que el papa té un veritable interès per la dona. Malgrat que el paper de dona a l'Església és més aviat discret és un paper molt reconegut pel papa. Només cal veure les catequesis que està donant últimament, sobre les santes medievals...

Les santes queden molt lluny...

En el fons no tant. Pensi en Teresa de Calcuta, quasi tan coneguda com el papa, una dona que va estar al costat dels pobres, la veritable tasca de l'Església.

La dona queda relegada a fer tasques humanitàries...

Més o menys igual que a la societat civil, no?. Però miri, jo penso que les coses estan canviant i sí que és veritat que en relació els primers anys que jo vaig començar a treballar al Vaticà (1974) han canviat molt. Abans mai es veia una dona a la Santa Seu o de representació de la Santa Seu però ja no és així: la representant de la Santa Seu a la Conferència Mundial sobre la Dona (Beijing, 1995) a va ser una dona, Mary Ann Glendon, presidenta de l'Acadèmia Pontifícia de Ciències Socials. I ara, a part de mi, hi ha una altra sotssecretària que és dona: la Rosanna Enrica, de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada.

L'accés de la dona als llocs de responsabilitat va a poc a poc

Potser sí, però jo veig que el papa i el secretari d'Estat estan molt contents de tenir una dona en un lloc de responsabilitat, el meu cas.

Hi va haver molta polèmica durant la dedicació de la Sagrada Família quan l'únic paper de les dones va ser el d'unes monges que van netejar l'altar.

No me'n vaig assabentar, però ja m'imagino les reaccions! Però l'Església són moltes més coses....El moviment dels Focolars, per exemple, que fa una tasca ecumènica i interreligiosa molt important i té milers de seguidors. El va fundar una dona, Chiara Lubich, i ara el presideix una altra dona ....Al final el més important és la vida de l'església.

Des del Pontifici Justícia i Pau com es veuen les revoltes al món àrab?

Amb molta preocupació. Encara no sabem com poden acabar i si aquests països per sortir d'una dictadura no acaben caient en una altra encara pitjor. Miri, jo aquest any vaig anar a Síria i em vaig trobar amb iraquians cristians que havien hagut de fugir d'Iraq perquè allà són perseguits. Em va impressionar que haguessin de fugir comunitats que estan allà des del principi. Vaig visitar el convent de Santa Tecla, que es va convertir amb Sant Pau, Sant Pau! Sempre i des de fa 2.000 anys ha estat un convent molt actiu i aquesta pobra gent ara ha de fugir .

Temen ara pels coptes?

Molt. El fonamentalisme ens espanta molt. Recordi quan el papa fer aquella conferència l'any 2006 i, citant un emperador bizantí, va fer un comentari sobre l'islam. Les reaccions van ser desproporcionades.

Però hi ha d'haver entesa

El papa hi té molt interès. Vostè ja sap que davant aquesta situació tan preocupant de violació de llibertat religiosa i d'instrumentalització de la religió com a font de conflictes ha convocat una reunió de líders religiosos a Assís, coincidint amb el 25 aniversari de les jornades per la pau convocades per Joan Pau II. Es resarà perquè la religió de cada un sigui un instrument de diàleg com a única via per arribar a la pau en aquest món globalitzat de societats multireligioses.

Com pot l'Església pal·liar la pobresa al món

Aquesta és la tasca principal de l'Església. Fixi's en tota la tasca que fem al Tercer Món o a casa nostra, amb Càritas, per exemple. I recordi que va ser l'any 1986 que Joan Pau II va posar sobre la taula el problema del deute extern dels països del tercer món.....



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.