Societat

successos

La jutgessa del foc d'Horta manté la imputació de Delta 0

La magistrada veu indicis de criminalitat per la falta d'ordres del cap de guàrdia a l'hora de garantir la seguretat dels bombers

Detecta una transmissió deficient d'informació en l'operatiu

La jutgessa que instrueix les possibles responsabilitats criminals per l'incendi d'Horta de Sant Joan i la mort de cinc bombers de la unitat GRAF Lleida va comunicar ahir a les parts que manté com a imputat al Cap de Guàrdia de l'incendi, Carles Font, anomenat Delta Zero en el codi operatiu dels bombers. Així, la magistrada ha decidit denegar la petició de sobreseïment de la imputació que li havia demanat l'advocat de Font.

Per justificar la seva decisió, la jutgessa argumenta en la seva interlocutòria que Carles Font ostentava les funcions de cap de guàrdia de l'operatiu i que, en virtut d'aquestes funcions, tenia la responsabilitat de vetllar per la seguretat dels bombers confiats al seu càrrec. Segons la interlocutòria, el ”risc que les no decisions/ordres del sr. Font haurien suposat respecte al personal al seu càrrec” podrien ser constitutives de responsabilitat criminal.

L'advocat de Carles Font havia argumentat davant la jutgessa que hi havia altres comandaments de mateix rang o superior al de Delta Zero, de manera que no se li pot imputar a ell la mort dels bombers. En canvi, la jutgessa afirma que Delta Zero en cap moment no va renunciar durant l'incendi a la seva autoritat sobre l'operatiu i cita el testimoni de membres del dispositiu que reconeixien com a màxima autoritat el Cap de Guàrdia i que durant la instrucció han assenyalat que durant tot el matí no hi va haver cap comandament al Centre de Comandament Avançat (CCA), fins al punt que van haver d'alertar a Sala Tarragona, que no hi va haver comunicació fluïda entre el CCA i la direcció dels GRAF per valorar el perill real a què s'exposaven. També cita la jutgessa la declaració del cap dels GRAF, Marc Castellnou, segons la qual ja es va advertir en el moment de canvi de guàrdia que si no hi havia mitjans aeris al flanc esquerre, els bombers GRAF que hi treballaven no tindrien visió de l'incendi ni de les carreres de foc i caldria treure'ls a una zona segura, però que quan aquesta circumstància es va produir, el migdia del 21 de juliol del 2009 davant la força del vent, ningú no va donar l'ordre de retirar-los d'allà i van quedar desprotegits.

L'advocat de Font pot recórrer la decisió davant la jutgessa i davant l'Audiència de Tarragona.

LA FRASE

Hi ha fets que poden ser delicte: no les decisions errònies, sinó precisament la falta de les mateixes
Laura Martínez
jutgessa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’ICAG, compromès amb la nova llei de paritat

girona
URBANISME

Comencen a enderrocar l’edifici d’El Barco d’Esplugues de Llobregat

Esplugues de Llobregat
SOCIETAT

Tarragona incorporarà quatre nous busos elèctrics per millorar la flota urbana

Tarragona

El cicle ‘Notes al Parc’ tanca la 8a edició amb prop de 3.300 espectadors

gIRONA
SOCIETAT

Montblanc i la Patum, finalistes dels Premis Història National Geographic

Montblanc
societat

L’Acústica comptarà amb un dispositiu de seguretat i neteja format per 190 efectius

figueres
SUCCESSOS

Rubí reafirma la condemna contra el doble crim masclista al Vallès Occidental

Rubí
SOCIETAT

La Generalitat confirma la sanció de 10.000 euros a Sílvia Orriols per un discurs xenòfob

Barcelona

Prohibeixen aparcar a l’entorn d’una gran superfície de Montigalà per evitar el transport il·legal

Badalona