Societat

Les ovelles d'en Pitxon

És el segon any que els arenyencs surten a pasturar el ramat amb el pastor del poble

Dalt de tot de la riera de Sobirans hi viu Antoni Soler, més conegut com en Pitxon. És el pastor del poble i qui té el ramat d'ovelles més nombrós dels que encara pasturen pels entorns del Montnegre i el Corredor. Té, repartits per aquesta serralada, prop de 500 exemplars. Al tancat de casa seva, hi té les mares i els xais petits, que necessiten més atenció, i escampats per la muntanya hi ha els marrans. Els veïns que participen de la trobada que organitza l'Escola de Natura del Corredor per segon any poden comprendre com funciona un ramat i com s'ho fa el pastor per comunicar-se amb els animals. També es pot esbrinar què hi fan les cabres, barrejades entremig de les ovelles. Són les dides del ramat: les cabres s'encarreguen d'alletar els xais que no són reconeguts o s'han quedat sense mare. El director de l'Escola de Natura del Corredor, Joan Manel Riera, destaca que cal fer conèixer la importància de la ramaderia. «No només es tracta de mantenir el sotabosc net, sinó descobrir que la ramaderia aporta vida a la muntanya. Molta fauna i vegetació depèn del fet que el bosc no s'acabi menjant els camps oberts que encara hi ha», explica. Els ramats d'en Pitxon s'encarreguen en part d'aquesta feina, i és per això que la Diputació, que gestiona el parc del Montnegre i el Corredor, el contracta perquè amb les ovelles mantingui nets els marges i els camps oberts a la muntanya. Així s'explica que tingui ovelles des d'Olzinelles fins a can Bosch, al Corredor.

Amb camions fins a Josa de Cadí

e.f

Fa anys els ramats d'en Pitxon havien arribat fins als prats del Cadí seguint els camins ramaders i fent la ruta de la transhumància. El pastor acompanyava a peu les ovelles en un recorregut de dies que ara s'ha convertit en un trajecte amb camió. De fa uns anys que el ramat, quan arriba la calor, s'enfila dalt dels camions per anar a buscar l'herba fresca a tocar del Pirineu. D'Arenys de Munt tot dret a Josa de Cadí, a 1.600 metres d'altura. Durant tot l'estiu les ovelles s'estan pasturant dalt del Cadí, fins que arriba el fred i és l'hora de tornar una altra vegada amb camió cap a Arenys. Aquest any no hi ha tanta pressa a marxar ja que amb tanta pluja no falta menjar a les ovelles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.