Societat

La Generalitat rebaixa l'edat per llançar petards

Es rebaixa de 12 als 8 anys l'edat mínima per utilitzar petards de molt baixa perillositat

El govern valencià publica hui dimarts el decret pel qual les Falles, les Fogueres de Sant Joan a Alacant, la Magdalena de Castelló, la Cordada de Paterna o les festes de Moros i Cristians a Alcoi, entre altres, són considerades “manifestacions festives caràcter religiós, cultural o tradicional”.

Segons el decret, aquestes festivitats s'exclouen de la normativa europea sobre articles pirotècnics argumentant un ús “habitual o ocasional, però sempre de manera ritual”. Amb aquesta modificació es rebaixa de 12 als 8 anys l'edat mínima per utilitzar petards de molt baixa perillositat (marcatge CE de Categoria 1) amb autorització dels pares i dels 16 als 10 anys els de marcatge CE de Categoria 2.

El nou reglament era una de les demandes del sector pirotècnic i rebaixa l'edat mínima per llençar petards de categoria 1 amb marcatge CE (bombetes, minipetards i bengales) de 12 a 8 anys. Els xiquets però hauran de comptar amb una autorització paterna que es poden imprimir al web de la conselleria de Governació

L'edat per llençar els petards considerats de categoria 2 amb marcatge CE, també catalogats com articles de baixa perillositat i baix nivell sonor (els xinesos, les fonts o els voladors) s' han de disparar a l'aire lliure en zones delimitades.

El decret especifica com a “manifestació festiva de caràcter religiós, cultural o tradicional les festes majors, patronals o de barri dels diferents municipis valencians, en les quals, de manera habitual o ocasional, però sempre de manera ritual, s'utilitzen artificis de pirotècnia”.

El text classifica les manifestacions festives en tres grups: espectacles i activitats que només poden efectuar professionals experts (les mascletades, la cremà, els castells de focs artificials o la “corretraca”, entre altres); aquells artificis de pirotècnia que poden realitzar persones expertes no professionals necessàriament (la cordà, el correfoc o la despertà) i finalment, celebracions que pot efectuar tothom per celebrar o commemorar algun esdeveniment de caràcter familiar (traques, bateries o tro de les categories 1,2 i 3).

Segons que informa el govern valencià, el decret ve motivat pel Reial Decret 563/2010, de 7 de maig, que aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxos, norma estatal que incorpora a l'ordenament espanyol la Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de maig de 2007, sobre la posada en el mercat d'articles pirotècnics. Aquest Reglament permetia a la Generalitat Valenciana la seva adaptació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
societat

Gairebé 470 identificats i 73 detinguts arran del pla d’estiu dels Mossos a Barcelona

Barcelona
successos

Detenen un passatger amb 1,5 quilos de cocaïna ingerida en 153 cilindres, a l’aeroport del Prat

El Prat de Llobregat
societat

Un total de 92 aspirants de 796 inscrits aproven les oposicions a notari

barcelona

Sabadell exportarà aigua regenerada en xarxa a Sant Cugat i Cerdanyola

SABADELL
ROSES

Els empresaris reclamen millores en el servei de neteja viària

ROSES
societat

L’Ajuntament de Barcelona compra un edifici destinat a ús turístic, per reconvertir-lo en parc públic d’habitatge

Barcelona
MEDI AMBIENT

Promouen la recuperació i construcció de barraques al delta de l’Ebre

Sant Jaume d’Enveja

El barri de Sant Llorenç tindrà la residència per a persones amb discapacitat intel·lectual el 2026

TERRASSA
SANTA CRISTINA D’ARO

Instal·len un nou cartell accessible al dolmen de la Cova d’en Daina

SANTA CRISTINA D’ARO