Societat

La contra

Tiana recorda els fills il·lustres

L'Ajuntament bateja els nous carrers de la Creu de Terme amb el nom de cinc personalitats destacades del món de la cultura, la ciència i la política vinculades amb la vila

No ostenten el títol de fills predilectes, però a Tiana ja han rebut un dels millors i merescuts homenatges: portar el nom d'un carrer de la vila. Josep Rosselló, Domènec de Bonafé, Rafael Ballús, Vicenç Lino Ferrándiz i Carme Donada s'han incorporat al nomenclàtor de carrers del municipi gràcies a l'obertura dels nous vials de la Creu de Terme. L'Ajuntament ha aprofitat la reurbanització de l'entorn i l'ordenament del trànsit rodat en aquesta zona –que es va inaugurar fa una setmana– per recordar cinc personalitats destacades del món de la política, la cultura i la ciència que han deixat empremta a la vila.

Un dels homenatjats amb carrer propi és Rafael Ballús (1924-2005), fill de Tiana i primer alcalde democràtic. Ballús, que també va ser president durant 10 anys de la Catequística Parroquial, va ser l'impulsor de la Revista Tiana i de les aules annexes a la sala de teatre i la pista de bàsquet del poble. Com Ballús, un altre exalcalde recordat en un dels carrers és Josep Rosselló i Pujades (1898-1988), rajoler de professió i alcalde durant la Guerra Civil, des del febrer de 1936 fins dos dies abans de l'entrada de les tropes franquistes. Va presidir el Comitè Revolucionari, format per representants de les forces integrades al Front Popular, i va signar els bitllets emesos a Tiana el 1937 per tal de pal·liar l'escassetat de moneda fraccionària.

A Vicenç Lino Ferrándiz Tiana li ha dedicat un parc, que també està situat a la zona de la Creu de Terme. L'espai conté arbrat i plantes autòctones de la vegetació mediterrània i respecta l'estructura i la imatge que tenia la zona abans que s'urbanitzés. Posar el seu nom al parc sembla fet expressament, ja que Lino Ferrándiz, metge naturista, va estar sempre molt vinculat amb la vila i la natura. De la seva iniciativa són espais com ara la font del Ronyó, la pròpia Creu de Terme i projectes com la festa de l'arbre. De l'onada de noms a carrers també destaca el que ret homenatge a Domènec de Bonafé, primer prior de la Cartoixa de Montalegre durant el segle XV, i la que recorda Carme Donada, llevadora durant 40 anys a Tiana. La senyora, que va participar a l'acte d'obertura dels carrers, va agrair l'homenatge. Per les seves mans van passar molts tianencs; es calcula que va atendre el 65% de la població actual del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Interior investiga dos expedients disciplinaris de la Policia Local de Mataró

mataró

Les llegendes de les Gavarres inspiren la setena edició del Festival Art & Gavarres

GIRONA
estat espanyol

Les Canàries emprendran accions legals contra el govern espanyol

barcelona
Societat

Mor Josep Maria Farré i Sogas, tècnic de l’emissora Sarroca Ràdio

Societat

Mor als 41 anys el fotògraf de Platja d’Aro, Albert Busquets

El dispositiu pels temporers sense sostre a Lleida creix un 20% aquest estiu

Lleida
infraestructures

El govern vaticina fins a dos anys de “distorsions” a Rodalies

barcelona
serveis

Reobre l’accés de Badajoz de l’estació de metro de Glòries després de mesos d’obres

Barcelona

Inicien una campanya informativa sobre la tinença d’animals

LLORET DE MAR