Societat

societat

debat sobre la gent gran

Perfilen la Terra Alta com un marc idoni per envellir

Té un índex d'envelliment alt, amb un 24,6% de la població major de 65 anys

Personalitats de l'àmbit social destaquen les condicions de l'àmbit rural

Comunicar-se, transmetre l'experiència, viure d'acord amb els propis valors, estar ocupat, moure's, fer allò que tenim pendent, no deixar d'aprendre... Aquests són alguns secrets per envellir més a poc a poc i millor que va exposar en la jornada de reflexió d'ahir sobre la gent gran Anna Gimeno, adjunta a la direcció de l'EAP (equip d'assessorament psicopedagògic) Terra Alta, una de les comarques amb l'índex d'envelliment (prop del 25%) més alt de Catalunya. Unes 240 persones, convocades pel Consell Consultiu de la Gent Gran de la Terra Alta, van rebre informació de personalitats com ara Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar Social, i Josep Serra, director d'atenció social de Sagessa.

“Una senyora de 103 anys em va dir que el que feia que ella hagués arribat a la seva avançada edat era treballar molt i no deixar de fer-ho per moltes desgràcies que ens toqui viure”, explicava Gimeno. “Es pot parlar d'una manera diferent d'envellir a la ciutat i al poble. Als àmbits rurals els ancians mai abandonen la feina, la seua manera de viure és treballant al camp i, tinguin l'edat que tinguin, no obliden els seus hortets, que els fa mantenir viva la il·lusió”. Andreu Ferré, cap de serveis tècnics d'Unió de Pagesos, puntualitzava que actualment per llei és compatible “ realitzar tasques en el món de la pagesia i obtenir la prestació per jubilació, sempre que no es superin el mínim de beneficis estipulats”. En aquest sentit va destacar els canvis en el sistema de jubilació dels pagesos, que cada cop és més proper al del conjunt dels autònoms.

El Consell Consultiu va posar sobre la taula que “hi ha gent gran que no cobra la prestació que realment li toca”. Ferré va explicar que “el règim agrari ja té adquirit el dret de complements mínims, que s'actualitzen periòdicament”, i que només cal sol·licitar-ho a l'Institut de la Seguretat Social de zona.

Centres de dia d'Horta i la Fatarella

El Consell Consultiu de la Gent Gran es va mostrar preocupat pels centres de dia pendents d'obrir a Horta de Sant Joan i la Fatarella, donada la “gran falta d'assistència a la gent gran a les dues poblacions”. Serra va afirmar que Sagessa preveu que “abans de l'estiu” ja estarà en funcionament el servei d'atenció a les persones grans en l'àmbit rural (Saiar) i que està previst que el d'Horta de Sant Joan estigui en marxa a l'estiu, tot i que “els processos seran més lents que a la Fatarella”, al·legant que “hi ha hagut més dificultats perquè s'han hagut de fer canvis a l'edifici”. Serra va afegir que el Saiar substituirà l'anomenat programa de dia rural, que està finançat pel fons públic dels ajuntaments i per la part que aporta l'usuari, que encara no està regularitzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.