Molt més que moda
És cert que Milà és l'epicentre de la moda, el disseny i els negocis a Itàlia. Però els que la visiten només per això s'equivoquen
Exercint amb excel·lència el seu paper de capital de la moda italiana, de la stravaganza i la finezza, Milà s'ha convertit en la terra del luxe i el disseny, on celebritats com Armani, Dolce & Gabbana, Prada, Versace o Moschino han instal·lat els seus quarters per donar a conèixer la seva creativitat.
La ciutat llombarda, que encara desprèn un cert esperit provincià, és la capital econòmica del país i centre de la indústria i el comerç italià. No té dotzenes de meravelles per quilòmetre quadrat com Roma ni tampoc la màgica decadència de Nàpols, però pot presumir de la seva pròpia setmana de la moda; de la programació operística de La Scala; de les rivalitats del Milan i l'Inter, dos dels grans equips de futbol d'Europa; del Gran Premi d'Itàlia de Fórmula 1, i d'una excel·lent gastronomia per a totes les butxaques. A més, és el paradís per als amants del shopping i per als que es conformen a contemplar des de fora els aparadors de les millors boutiques que omplen de glamur el famós Quadrilatero della moda, format pels carrers Monte Napoleone, Via della Spiga, Via Manzoni i Via del Gesú. A tot això s'uneix el fet que Milà s'ha convertit, a més, en una de les apostes més fortes de les aerolínies per fer escapades urbanes a baix cost.
Punt de partida: el Duomo
L'origen de qualsevol recorregut per Milà és la plaça del Duomo, la seva catedral. En els seus quatre punts cardinals hi ha joies arquitectòniques que mereixen una visita. Al sud s'aixeca, omnipresent, el Duomo, la catedral gòtica més gran del món i la tercera d'Europa en qualsevol estil arquitectònic. Una recomanació per al visitant: pujar fins a les seves terrasses, de 8.000 m² de superfície, des d'on es pot contemplar una impressionant vista de la ciutat i observar de prop el bosc d'escultures, pinacles i capitells que la coronen.
Símbol del Renaixement italià
Al nord, Via Dante porta el visitant a descobrir el Milà renaixentista fins al Castello Sforzesco, una antiga fortalesa que guarda en el seu pati d'armes joies com l'última escultura de Miquel Àngel, la Pietà Rondanini, i manuscrits de Leonardo da Vinci. Precisament Da Vinci va treballar per al poderós duc de Milà Ludovico Sforza i va llegar a la ciutat obres com L'últim sopar, que es pot visitar a l'església de Santa Maria delle Grazie, a la plaça del mateix nom (cal reservar prèviament l'entrada).
A la dreta de la façana del Duomo s'alça majestuós el Palazzo Reale, que va ser durant molts segles seu del govern de la ciutat i actualment un important centre cultural, amb mostres i exposicions.
Les artèries de la moda
La ruta obliga a creuar, al nord de la plaça del Duomo, el llindar de l'arc que presideix la galeria Vittorio Emanuele II, formada per quatre branques i una cúpula, amb teulada de vidre i acer –una de les primeres construccions d'aquest tipus fetes a Itàlia–, on la vista es perd contemplant els aparadors de les seves botigues elegants o prenent un capuccino en un dels cafès més tradicionals de la ciutat.
També els baixos de la plaça del Duomo guarden secrets: aquí es troba l'oficina principal de venda d'entrades del Teatro alla Scala, a la qual s'accedeix per les escales de la parada del metro. La Scala és el teatre d'òpera més gran del món, el temple de la lírica italiana i mundial, escenari de les representacions memorables de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti i Vincenzo Bellini.
PER ARRIBAR-HI
DADES D'INTERÈS
Cafè i aperitiu
A Milà hi ha costums que no poden faltar: el cafè i l'aperitiu. Per fer-ho, hi ha multitud de propostes. Les més clàssiques, al voltant de la plaça del Duomo, i les de més caràcter, al barri de Brera, un dels que tenen més encant de la ciutat.
Al cim de la ciutat
Les terrasses de la catedral, a les quals s'arriba després de pujar 201 escalons, ofereixen una vista impressionant de la ciutat, a més de la possibilitat d'admirar magnífics arcs, 135 pinacles i 180 estàtues.