Societat

Volen un espai per practicar surf d'estel a l'estiu a Castelldefels

Un grup de surfistes demana que es reservi una zona de 400 metres en una platja de 5 quilòmetres de llarg

L'Ajuntament no ho tolera perquè assegura que posa en perill la seguretat dels banyistes

La platja de Castelldefels té unes condicions ideals per practicar el surf d'estel –o kitesurf–. És ampla, de quasi cent metres, tota de sorra, i hi bufa el garbí de manera freqüent i constant. Està ben comunicada, circumstància que la converteix en el punt més freqüentat de la costa barcelonina –en un dia bo es poden veure 200 estels–. Però té un inconvenient: el surf d'estel està prohibit a l'estiu, de l'1 de juny al 30 de setembre. Una agrupació de surfistes, l'associació Bunker, reclama que es destini una part del litoral per poder practicar el surf d'estel, juntament amb altres esports de platja. Capitania Marítima de Barcelona hauria de donar el permís, i els surfistes creuen que ho faria si l'Ajuntament de Castelldefels fes la petició. Però el consistori s'hi nega, al·legant que ho fa per la seguretat dels banyistes.

“Només demanem una franja de 400 metres d'una platja que té cinc quilòmetres”, explica el president de Bunker, Javier Mira. “I no exclusivament per a nosaltres, sinó que proposem una zona per a la pràctica de diferents esports de platja”. L'entitat ha elaborat un pla que proposa una zona acotada de 400 metres de llarg pels 100 d'ample de la platja. Això pel que fa a la sorra, mentre que a l'aigua s'hauria d'habilitar un canal d'entrada i sortida pels estels. Els surfistes necessiten un vent d'una velocitat mínima de 15 nusos per enlairar els estels amb seguretat. “Aquest vent molesta per practicar jocs com hoquei platja, tennis platja i futbol platja”, explica Mira, per la qual cosa considera que hi hauria un relleu natural entre els surfistes i els altres esportistes a la zona acotada.

El pla de Bunker proposa que la pràctica del surf de platja sigui gratuïta i que només es demani als practicants una assegurança de responsabilitat civil. Entre setmana es podria practicar tot el dia sempre que hi hagués vents de més de 15 nusos i el cap de setmana seria a partir de les tres de la tarda, a excepció dels dies amb poca afluència de banyistes per mal temps, quan no hi hauria límit. A l'estiu s'exigiria un mínim d'experiència als practicants per assegurar-se que no envaeixen la zona de bany. Haurien de dur també un dorsal perquè la policia els pogués sancionar quan no respectessin les normes.

“El 2007 vam presentar el pla al patronat d'Esports i no vam obtenir resposta. L'estiu passat ens vam emprenyar perquè al web municipal de turisme es feia publicitat del kitesurf sense especificar que a l'estiu està prohibit”, diu Mira. Només CiU els ha donat suport. L'alcaldable convergent, Anna Maria Pérez, veu amb bons ulls acotar una zona de platja per ampliar els usos esportius del litoral.

LA FRASE

Només demanem 400 metres d'una platja que té 5 quilòmetres de longitud
Javier Mira
president de l'associació de surfistes d'estel bunker

LA XIFRA

200
estels
es poden veure a la platja de Castelldefels en un dia bo per practicar aquest esport.

Sant Pere Pescador, el pioner

R.M.B.

El municipi de Sant Pere Pescador ha estat el pioner a permetre la pràctica del surf d'estel a la temporada estival. Es va començar a regular el 2008, i els surfistes han de pagar una taxa per poder utilitzar les zones autoritzades i tenir una assegurança. L'estiu passat es van vendre 513 abonaments, el doble que el 2008. Es pot practicar aquest esport a dues platges: a Can Martinet i al càmping La Ballena Alegre. Les dues zones sumen 200 metres lineals de platja, una extensió que a judici dels surfistes és insuficient per l'alt nombre de practicants que s'hi apleguen –Sant Pere Pescador té un litoral de vuit quilòmetres–. A Girona hi ha dues platges més on es pot practicar el surf d'estel a l'estiu: la platja de la Rubina d'Empuriabrava i la de la Platera de l'Estartit. A Tarragona també s'han regulat diferents zones del delta de l'Ebre, on l'afluència de banyistes és molt baixa en relació amb els quilòmetres de litoral, i de l'Hospitalet de l'Infant. Aquest estiu, a més, es permetrà fer-ho a Mont-roig del Camp. La costa de Barcelona és, doncs, l'única on de moment no es permet practicar el surf d'estel a l'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.