Societat

SANTA COLOMA DE GRAMENET

El jutge del cas Pretòria torna a citar l'exalcalde colomenc

Accepta la petició de la defensa de Bartomeu Muñoz d'interrogar imputats i testimonis d'aquesta suposada trama de corrupció urbanística

Hi ha regidors i directors de la Generalitat

El cas Pretòria es reactiva. El titular del jutjat d'instrucció 5 de l'Audiencia Nacional, Pablo Ruz, acaba d'admetre la petició que van fer-li fa cinc mesos les defenses de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz i de l'exregidor d'Urbanisme Manel Dobarco de poder tornar a declarar sobre les operacions urbanístiques d'aquesta suposada trama de corrupció política.

Amb el vistiplau del fiscal anticorrupció, el magistrat ha citat a declarar Muñoz, Dobarco i Lluís Falcón, arquitecte municipal colomenc i també imputat, pel 31 de maig, una setmana després de les eleccions municipals. Fermin Morales i Josep Riba, advocats de l'exacalde i l'exregidor, sol·liciten aquest nou interrogatori perquè els seus clients, com la resta d'imputats, van declarar quan la causa era secreta i no coneixien les diligències fetes. La Guàrdia Civil va centrar els seus informes en escoltes telefòniques.

El cas Pretòria va esclatar a finals d'octubre del 2009 i el magistrat Baltasar Garzón, llavors titular del jutjat, va fer empresonar els dos polítics colomencs, a més de l'exdiputat socialista Luis García Sáez, Luigi, considerat el cervell de la trama, i els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. El cas també va esquitxar operacions urbanístiques al port de Badalona i a Sant Andreu de Llavaneres. El frau comès es xifrava en 45 milions d'euros.

En l'escrit, presentat el 10 de desembre passat, la defensa de l'exacalde de Santa Coloma també demana la declaració com a testimonis de càrrecs municipals, així com del tinent d'alcalde de Promoció Econòmica colomenc, Joan Carles Mas, i de la llavors tinenta d'alcalde de Serveis Territorials, Carme Moraira, l'única del govern local que va dimitir en esbombar-se aquest cas. A més, han d'anar a Madrid dos directors generals d'Urbanisme de la Generalitat que van donar llum verd a les obres sota sospita de Santa Coloma. La citació dels testimonis s'ha repartit entre l'1 i 2 de juny.

La resta de defenses dels imputats pel cas Pretòria estan aportant documentació per desmuntar la seva participació en aquesta trama, després que el gener passat l'Audiencia Nacional validés la instrucció feta pel jutge Garzón i refusés anul·lar les escoltes telefòniques. Per exemple, el magistrat ha admès documentació aportada pel lletrat de Pascual Vela, i també pel de l'exconseller delegat de Marina Badalona Juan Felipe Ruiz, sobre actuacions en solars del port.

LA DATA

30.10.09
El jutge Garzón
ordena la presó per a B. Muñoz, M. Dobarco, P. Vela, Macià Alavedra, Lluís Prenafeta i Luigi.

Informe pericial favorable a Emili Mas

L'actuació del llavors gerent de l'Institut Català del Sol (Incasol), Emili Mas, no implica cap delicte ni irregularitat. És la conclusió de l'informe pericial –encarregat pel seu advocat, Joan Castelló, a un auditor i professor d'administracions locals– que el jutge Ruz ha adjuntat a la causa.

L'exgerent de l'Incasol està imputat en el cas Pretòria per un delicte d'activitats prohibides a un funcionari públic en dues operacions. La primera és perquè sent gerent de l'Incasol va participar com economista en l'adjudicació d'una obra a una UTE a Santa Coloma. El pèrit indica que els càlculs fets per Mas en aquell informe són ajustat als cànons vigents i la seva opinió no va influir en l'adjudicació. La segona operació és en solars del Prat i de Cerdanyola, on s'aclareix que Mas no va intervenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.